Cactussen tegen woestijnvorming brengen ook welvaart

Het kweken van cactussen in het dorp Zhuangzitian (Yunnan) bevordert niet enkel het groen in bergachtig rotsgebied maar de verkoop van het cactusfruit maakt de coöperanten ook meer welvarend. Personen die het dorp verlieten, keren terug en ook de interesse van omliggende dorpen is gewekt.

Wang Yunxi plukt cactusfruit Foto: Peoples Daily Disclaimer

Het dorp Zhuangzitian dat deel uitmaakt van de Wenshan Zhuang en Miao Autonome Prefectuur in Yuannan is bedekt met rotsheuvels.  In dit gebied wordt meer dan 80 procent van de grond  aangetast door rotsachtige woestijnvorming.  Vroeger waren de heuvels in Zhuangzitian schaars beplant met cactussen. Sommige dorpelingen plantten deze cactussen voor hun huizen of aan de rand van hun velden. Wanneer de cactusvruchten rijp waren, werden ze geoogst en op de markt verkocht. De prijs van deze vruchten varieerde van 1 of 2 yuan tot 4 of 5 yuan, afhankelijk van hun grootte.

Dorpeling Wang Yunxi kwam op het idee om de cactussen meer intensief te gaan cultiveren. In het verleden had Wang, net als veel andere dorpelingen, werk buiten het dorp gezocht. Hij werkte in fabrieken en diende ook als bewaker. Ondanks dat hij meer dan tien jaar werkte, kon hij in zijn levensonderhoud voorzien, maar verwierf hij geen rijkdom. Op een vergadering met dorpsambtenaren werd het onderwerp van de sterke marktvraag naar cactusvruchten te berde gebracht. Vermits er nauwelijks een andere mogelijkheid was, wilde iedereen wel de nadruk op cactussen gaan leggen.

 Daarbij zou het helpen dat de verharde wegen zouden geplaveid worden om de verbinding te leggen tussen de dorpsgroep en de bergen. Partijleider Lu Chunhong kwam met het origineel idee om een openbare aanbesteding uit te schrijven voor ondernemers die de wegen zouden aanleggen en financieren. Het dorp zou hen later terugbetalen met de opbrengst van het cactusfruit. In 2021 werd begonnen met de aanleg van de wegen en binnen een half jaar waren alle vijf de wegen met totale lengte van 20,8 kilometer klaar  Ondertussen werd een coöperatieve opgericht die de cactussen op grote schaal cultiveerde. Binnen één jaar werden de eenmaal brakke heuvels omgevormd tot cactus plantages.

Cactussen in Zhuangzitian Foto Peoples Daily Disclaimer

In 2022 brachten de 93 ha cactussen 280 ton cactusfruit op. Ze werden op de markt verkocht aan 30 yuan per kilo wat in totaal 5 miljoen yuan opbracht. Binnen het jaar betaalde de dorpsgroep niet enkel de schulden voor de wegenaanleg af het maar bracht ook dividenden op voor de dorpelingen. Het resterende geld werd gebruikt om de cactusplantage nog eens uit te breiden.

Het jaarinkomen per hoofd in de dorpsgroep bereikte 23.600 yuan en dorpelingen die eerder werk buiten het dorp hadden gezocht, begonnen terug te keren naar hun geboorteplaats. De Zhuangzitian dorpsgroep richtte een fabriek op die uitgerust is met sorteer- en wasapparatuur en dit samen met een koelopslagfaciliteit.  Pionier Wang Yunxi heeft een dorpsrestaurant opgericht met een scala aan gerechten op basis van cactussen, waaronder cactussap, cactusschijfjes, gebakken cactusbloemen, cactussoep en een verscheidenheid aan roergebakken gerechten met cactus en andere ingrediënten.

Luchtfoto van het cactusgebied Foto Peoples Daily Disclaimer

Ondertussen heeft de cactusbedrijvigheid ook de aandacht getrokken van dorpen in de omgeving. Partijleider Lu wil niet enkel de beplante oppervlakte nog eens uitbreiden met 2 ha. Hij is ook van plan zaailingen te verkopen en teelttechnieken te delen met plattelandsgebieden in Wenshan die kampen met ernstige rotsachtige woestijnvorming. Hij zei trots dat omliggende dorpen al bestellingen hebben geplaatst voor cactuszaailingen die op 2 ha zijn geplant.

Bron: Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email