Corona-uitbraak een test voor AI-firma’s

De uitbraak van het Covid 19-virus betekende voor de firma’s in artificiele intelligentie een test om hun oplossingen een bredere weerklank bij het publiek te doen krijgen. Ze variëren van methodes om de lichaamstemperatuur van diverse personen te controleren tot vooral technieken in de medische beeldvorming.

Parkwachter met slimme bril die de koorts meet

Terwijl het nationaal plan ter ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) uit 2017 dateert, kwam het ministerie van Industrie en IT op 4 februari met richtlijnen om AI te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. De toepassingen hebben zich uitgebreid tot ver buiten de grote centra en dit tot kleine steden en afgelegen provincies zoals Yunnan.

Alibaba heeft bijvoorbeeld een AI systeem ontwikkeld dat in 20 seconden met 96% nauwkeurigheid het coronavirus detecteert door CT-scans, terwijl menselijke beoordeling 15 minuten in beslag neemt. De DAMO-Academie had maar 5 dagen nodig om een intelligente robot te leveren die helpt bij online vragen en consultaties. Het bedrijf Deep Glint Information Technology heeft met het Chinees nieuwjaar een team van 30 personen gevormd omdat het hoofdstedelijk bestuur vroeg naar een koortscontrolesysteem. Tegen 15 februari waren 150 systemen met infrarood thermometers geïnstalleerd in bijna al de metrostations van de hoofdstad. Het AI-systeem van het Mudanyuan metrostation is echter van Megvii en het werkt sinds 4 februari. Het controleert de lichaamstemperatuur op een afstand van 3 meter en kan in een seconde alarmsignalen sturen naar 15 personen.

Volgens het bestuur comité van het Zhongguancun Science Park hebben bedrijven uit de zone in totaal al 138 technologieën uitgewerkt ter preventie en controle van de epidemie. Volgens de in Beijing gevestigde onderzoeksfirma EO Intelligence is medische beeldvorming de sector waarin AI het meest werd gebruikt. In juli waren er in China 126 actieve providers van medische AI en daarvan specialiseerden er zich 57 in medische beeldvorming.

Sinds 28 januari wordt het systeem van Yitu uit Shanghai gebruikt door het Shanghai Public Health Clinical Center bij diagnose van de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Het systeem kan de longziekte classificeren volgens de ernst, precies de last op de longen berekenen en dynamische 4D pathologie vergelijkingen verschaffen. Waar een mens 6 uren voor nodig heeft, kan dit systeem dit in twee of drie seconden. Het systeem werd ondertussen ook toegepast in andere ziekenhuizen waar de besmetting ernstiger is.

Superman

De Rokid app geeft koorts aan

82 jaar nadat in de film Superman verscheen, lijkt de realiteit er van dichtbij in het Hongyuan Park van het Xixi natuurgebied te Hangzhou. Veiligheidspersoneel loopt er rond met een slimme bril die de temperatuur van de parkbezoekers detecteert met de technologie van starter Rokid Corp. Volgens het bedrijf kan de slimme bril de temperatuur van honderden mensen binnen twee minuten controleren. Zo worden files aan de ingang van het park vermeden want na de twee maanden lockdown gaan de parken langzaam weer open. Rokid beweert verschillende sets slimme brillen verschaft te hebben aan de verkeerspolitie van Hangzhou, Huzhou en Quzhou.

Japan

AI-pionier Sensentime staat op een shortlist in Japan om het controlesysteem te verbeteren van een vooraanstaande Japanse autosnelweg. Het is een partnerschap met NEXCO Central Japan aangegaan om zijn video analyse algoritme te ontwikkelen dat verschillende types voertuigen met grote precisie kan identificeren en volgen over diverse rijstroken en dit op basis van de al bestaande camera’s. Kortom Sensetime dat gekend was voor gezichtsherkenning, wil zijn aanwezigheid ook versterken in de transportsector.

China Daily, abacusnews.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *