Corruptiebestrijding boekt tien jaar vooruitgang

Tien jaar geleden begon een grootscheepse campagne tegen corruptie in China. Cijfers bekend gemaakt op het vijfjaarlijkse partijcongres geven een beeld van de resultaten.

Foto CGTN Disclaimer

Op het vijfjaarlijks partijcongres heeft de Centrale Commissie voor Inspecties en Discipline haar rapport voorgesteld. De campagne tegen corruptie lijkt effect te sorteren.

Sinds partijleider Xi Jinping in 2012 een diepgaande campagne tegen corruptie lanceerde heeft de commissie tegen meer dan 4,6 miljoen personen een onderzoek geopend. Daarbij waren er 553 kaderleden op het niveau van viceminister of hoger. De commissie controleert op de eerste plaats partijleden, maar ook hogere ambtenaren die voor de regering of lokale overheden werken en geen partijleden zijn.

Meer dan 200.000 kaderleden op arrondissementeel niveau of hoger werden gestraft wegens corruptie.

Sinds het partijcongres van 2017 zijn 74.000 personen gestraft op verdenking van corruptie. Daarvan had slechts 11% hun eerste misdrijf in de laatste vijf jaar gepleegd. Volgens de voorzitter van de Commissie wijst dit erop dat de corruptie recentelijk stevig ingedamd is.

Op een persconferentie verklaarde hij: ‘De Communistische Partij…heeft de belofte van haar secretaris-generaal Xi Jinping na het 18de nationaal congres (2017) vervuld, namelijk dat ‘iedereen die de partijdiscipline of de wetten van het land schendt; zal onderzocht en streng gestraft worden, hoe hoog zijn positie ook moge zijn’.

Xi Jinping lanceerde de anti-corruptiecampagne toen hij in het najaar van 2012 aan de macht kwam. In 2013 stuurde hij inspecteurs uit om overtreders te zoeken zowel op het hoogste niveau als bij lagere kaderleden, zowel ‘vliegen’ als ‘tijgers’.
In zijn openingstoespraak op het huidige congres sprak hij over een ‘overweldigende overwinning’ op de corruptie. ‘We hebben een combinatie van maatregelen gebruikt om ‘tijgers uit te schakelen’, ‘vliegen dood te meppen’ en ‘vossen op te jagen’.

Op een persconferentie maandag verklaarde Xu Qifang, onderdirecteur van het Organisatiedepartement van de Communistische Partij, dat zijn departement voorafgaandelijk aan het congres de persoonlijke dossiers van alle partijkaders op het niveau van onderminister of hoger geverifieerd had. Hogere kaderleden zijn verplicht hun persoonlijk dossier regelmatig aan te vullen met gegevens over hun persoonlijke zakeninitiatieven , inclusief die van hun partner en kinderen.

De voorbije jaren heeft het organisatiedepartement jaarlijks steekproeven uitgevoerd heeft op 10% van de persoonlijke dossiers. Voordien werden slechts 3-5% steekproeven uitgevoerd.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *