De weerslag van de boycot op de VS en Chinese chipbedrijven

Volgens Asia Times is de Amerikaanse chipboycot tegen China meer nadelig voor VS bedrijven dan voor de Chinese chipfirma’s. We volgen daarna Technode dat de weerslag analyseert op 5 Chinese chipbedrijven zelf.

Foto : YouTube

De aandelen van de VS chipbedrijven namen op 52 weken tijd sterk af in waarde: bij Intel met 56%, bij Micron met 50%, NVIDIA 69% en AMD 67%. Bij de leveranciers van chipuitrusting is het nauwelijks beter: Applied Materials  met 57% omlaag, Lam Research (dat door de regels in 2023 $2,5 miljard minder verwacht) 59% en KLA 45% lager. Applied Materials en KLA halen ook een aanzienlijk deel van hun totale jaaromzet uit China – ongeveer 33 % voor Applied Materials en 26 % voor KLA, aldus de SCMP, Bij het Nederlandse ASML bevond de laagste koers zich ook 59% lager in vergelijking met de hoogste; bij de Japanse Tokyo Elecytron 50% lager en bij Screen Holdings 44%. De Japanse producenten van halfgeleiders Renesas en Rohn waren ‘maar’ 27% en 28% lager, maar die concentreren zich op auto- en industriechips en minder op de geavanceerde chips voor artificiële intelligentie die de Biden administratie obsederen. De top Chinese chipproducent ging met 40 % achteruit en TSMC met 43%. Sinds de aankondiging van de VS chipboycot zagen 13 beursgenoteerde Chinese beursbedrijven hun marktwaarde met 13% achteruitgaan en 5 met 20 %.

Het Taiwanese TSMC heeft overigens bekend gemaakt dat het volgend jaar de kapitaalinvesteringen van $40 miljard tot 36 miljard terugschroeft gezien de mindere vraag wereldwijd. VS producent Micron vermindert de kapitaaluitgaven met één derde, namelijk van $12 miljard naar 8 miljard. Bij de Zuid- Koreaanse en Japanse concurrentie eenzelfde tendens. CEO Handel Jones van International Business Strategies verwacht dit jaar maar $160 miljard kapitaaluitgaven, nauwelijks 4% meer dan vorig jaar en sterk minder dan eerdere voorspellingen. Voor 2023 worden nog verdere verminderingen in de kapitaaluitgaven verwacht. Sommigen vrezen een analoog gebeuren als met de dot.com bubbel in 2000 en de Lehman schok toen de kapitaaluitgaven met meer dan de helft daalden. 
Uit de sterk gestegen verkoop aan China van Tokyo Electron gedurende de twee laatste jaren (maal 2,7)  wordt afgeleid dat de Chinese chipsector zich voldoende uitrusting heeft aangeschaft om zich door de komende twee tot drie jaar te werken. ASML beweert aan de Financial Times dat de VS plannen haar maar marginaal raken omdat hun gebruikte technologie nauwelijks Amerikaanse onderdelen bevat.

5 Chinese bedrijven

Chipproductie Foto YouTube Disclaimer

TechNode selecteerde vijf Chinese halfgeleiderbedrijven die een ferme klap kregen, namelijk drie chipmakers, een leverancier van chipapparatuur en een serverprovider.

*Yangtze Memory Technologies (YMTC) De grote Chinese fabrikant van geheugenchips YMTC zag zijn essentiële Amerikaanse leveranciers, KLA en Lam Research, zich uit ondersteunende eenheden terugtrekken,. De twee leveranciers hebben de ondersteuning voor de geïnstalleerde apparatuur onderbroken, vertelden bronnen aan Wall Street Journal. YMTC slaagde erin om vorig jaar 128-laagse opslagchips te verzenden en heeft dit jaar meer geavanceerde chips uitgebracht. Leverancier van apparatuur Applied Materials, dat in het tweede kwartaal van dit jaar 27% van zijn omzet uit China genereerde, verklaarde dat het exportlicenties aanvraagt.

Sugon, een grote Chinese leverancier van geavanceerde computer-servers, staat sinds 2019 op de Amerikaanse entity lijst en is een van de 28 entiteiten die nu bijkomend worden getroffen door de nieuwe verboden. Onder dit nieuwe verbod worden chips met een verwerkingsprestatie van 4.800 of meer TOPS aan beperkingen onderworpen. Het bedrijf heeft zich vanwege het vorige CPU-verbod tot AMD gewend voor chips, maar dat zou kunnen worden verhinderd door het nieuwe verbod, aldus een rapport van TrendForce, een inlichtingendienst met hoofdkantoor in Taiwan. Het rapport vermeldde ook dat de grote Koreaanse leveranciers van geheugenchips Samsung en SK Hynix gestopt zijn met leveren aan het bedrijf. In 2019 heeft Sugon servers gelanceerd met binnenlandse Loongson-chips. De Sugon aandelenkoers is nu met 38,4% ingekrompen in vergelijking met de piek in augustus tot na de dag van nieuwe verboden.

SMIC stand op expo Foto China Daily Disclaimer

*Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), een grote Chinese chipfabrikant, mocht eerder geen chipproductietools kopen van 14 nm of meer geavanceerde. De nieuwe maatregel breidde het verbod uit tot 16 nm. De omzet van SMIC in 2023 zou voor de helft langzamer kunnen groeien dan oorspronkelijk verwacht en dit door  de strengere vereisten. Immers 48% van de nieuwe capaciteit die tegen volgend jaar zou moeten worden geïnstalleerd is voor een geavanceerde chip van 28 of kleinere nanometer productie, vertelde analist Charles Shum aan Bloomberg. Het bedrijf heeft sinds maandag een koersdaling van 10,8% meegemaakt.

*ChangXin Memory Technologies (CXMT) is een grote Chinese maker van (DRAM) chips met dubbele datasnelheid 4 (DDR4) en heeft er geleverd die zijn gebouwd met 19 nm-technologie.  Volgens DigiTimes was het bedrijf van plan om 17 nm DDR5 te maken. Een dergelijk plan zou kunnen worden bemoeilijkt door de nieuwe maatregel, die export naar Chinese faciliteiten verbiedt die DRAM-chips onder de 18 nm maken. Als gevolg hiervan kan CXMT mogelijk geen nieuwe tools voor het maken van chips verkrijgen.  Net als YMTC is CXMT de hoop van de Chinese geheugenchips, aangezien het erin is geslaagd om mid-end geheugenchips te leveren voor apparaten zoals smartphones, horloges, VR-headsets en servers. De aandelen van het bedrijf daalden binnen een maand met meer dan 20% . Sinds maandag is de koers van het aandeel met 9% gevallen.

Advanced Micro-Fabrication Equipment China (AMEC), een belangrijke leverancier van apparatuur voor het maken van chips, zou ook een klap kunnen krijgen omdat het verbod ‘VS-personen’ niet toestaat chipontwikkeling of productie te ondersteunen van firma’s op de lijst. Gerald Yin, stichtend voorzitter en CEO van het bedrijf, evenals vele toplui van het bedrijf zijn volgens Nikkei Asia staatsburgers van de VS. Deze mensen voldoen aan de bovengenoemde verbodscriteria en moeten mogelijk het bedrijf verlaten.  De aandelenkoersen van AMEC zijn sinds de introductie van de nieuwe verboden met 26% gedaald.  AMEC opgericht in 2004 in Shanghai, heeft zich gefocust op etstechnologie en heeft volgens haar website in 2016 diëlektrische ets geleverd voor de productie van 7 nm-chips. Een andere lokale concurrent Naura zit ook vast in een vergelijkbare situatie, aangezien het bedrijf Amerikaanse werknemers heeft geïnformeerd om niet meer deel te nemen aan de ontwikkeling van componenten en machines.

Vermelden we tot slot dat de Chinese firma Liyang Chip (alias Leadyo chip) beweert het testen van 4 nanometer chips te beheersen en dit op basis van volledig Chinese technologie. De hoop is dan ook dat het deze technologie zal ten dienste stellen van chipbedrijven die deze 4 nm chips zouden gaan fabriceren. Minder aangenaam is dat TSMC besloten heeft chip ontwerper Biren niet meer te helpen om zich te conformeren aan de VS boycot.

Bronnen: Asia Times, Technode, FT, SCMP

Bekijk video Losing China is a serious loss! U.S. semiconductor plummeting losses 10,000 billion

YouTube foto’s komen uit video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *