De digitale stand van zaken 78

Alibaba groter dan Facebook
alibabagroep–Tijdens het vierde kwartaal had Facebook een zakencijfer van 1,54 miljard $ en 64 miljoen $ netto inkomen, terwijl Alibaba 1,84 miljard inkomen had en 650 miljoen $ winst maakte. Alibaba’s inkomen groeide tijdens Q4 met 80 % en de groep is nu de meest winstgevende internetgroep nog voor Tencent en Baidu. Yahoo dat 24 % bezit van Alibaba, rekent al uit wat hun aandeel waard in de groep zou zijn. Alibaba wil eigenlijk een beursgang voorbereiden, maar kijkt nog wat de kat uit de boom omdat ze een Facebook-debacle willen vermijden. In afwachting heeft Alibaba bij 9 buitenlandse banken een krediet gekregen van 8 miljard yuan. Deze week stapte Alibaba-stichter Jack Ma op als CEO en gaf de fakkel door aan zijn opvolger Lu Zhaoxi. Jack Ma stelt zich aan het hoofd van milieu-ngo Nature Conservancy. Alibaba nam deze week nog 28% in mapping-firma AutoNavi waarvoor het 294 miljoen $ neertelde. 
“China Mobile start 4G in augustus”
4gchmo–Volgens website Cww.net.cn wil China Mobile al met 4G beginnen in augustus. Ze vertrouwen er op hiervoor op 17 mei een licentie te zullen krijgen. De operator heeft al over 150 steden 200.000 TD-LTE basisstations gebouwd en schrijft nog openbare aanbestedingen uit voor Gsm’s, routers en andere uitrusting. 4G is tien maal sneller dan 3G.
 Leger bouwt “internet of things”uit
Zoals we meldden kan het Internet of Things gebruikt worden om gewone dingen bij te houden, zoals het aantal gewenste eitjes in de koelkast bijvoorbeeld die online bijbesteld worden als de hoeveelheid te klein wordt. Nu gaat het Chinese leger ook dit systeem gebruiken om zijn magazijnen, voorraden en materialen up to date te houden. De uitbouw van het gehele systeem op alle niveaus moet klaar zijn tegen 2016. Tegen 2020 moet het zonder falen in real time functioneren.
 China topverscheper Pc’s
computersVorig jaar verscheepte China 69 miljoen PCs terwijl dit in de Verenigde Staten maar 66 miljoen bedroeg aldus cijfers van IHS iSuppli. Dit jaar zou de lokale markt opnieuw met 3 tot 4 % groeien, zij het met andere kenmerken. In de westerse landen wordt het aandeel van laptops almaar groter terwijl in China het aandeel desktops-laptops gelijk blijft opgaan. Dit heeft te maken met de vraag op het platteland waar desktops meer gegeerd zijn. Consultancy IDC zag vorige maand een terugloop van 14% bij de PC-verkoop wereldwijd, het slechtste cijfer sinds IDC de metingen vrijgaf in 1994. Gartner verwacht van zijn kant dit jaar een terugloop van de PC-markt met 7,6% gezien de rush naar mobiele toestellen als tablets en smartphones.
  IBM gesprekken met Lenovo mislukt
lenovo_serverDe gesprekken tussen Lenovo en IBM over de overname van IBMs serverafdeling zijn na weken onderhandelen afgesprongen over de prijs. Lenovo zou niet meer dan 2,5 miljard $ willen betalen en Morgan Stanley raamt dat deze vorig jaar goed was voor 4,9 miljard $ van het inkomen. Vraag is nu of dit afbreken van de gesprekken al of niet tactisch is. Laatste nieuws van Lenovo is overigens dat de firma een smartphone wil uitbrengen in Afrika en daarmee begint met Nigeria.
Echte gevonden via eigen site
gonghaiyanGong Haiyan is de stichtster en CEO van China’s grootste datingsite Jiayuan die 40 miljoen gebruikers telt waarvan maandelijks 4 miljoen actieve. Zijzelf vond haar echtgenoot via haar eigen site, bericht 21st Century Business Review.  Als student aan Fudan universiteit betaalde ze 500 yuan aan een gelijkaardige website maar dit flopte. Zij bouwde uit reactie vanaf 2003 een eigen netwerk uit en vond er haar man, een postdoctoraal onderzoeker die nu de taak waarneemt van huisvader die de dochter opvoedt. In tegenstelling tot westerse sites die eerder gericht zijn op avontuurtjes zijn de Chinese datingsites meer gericht op het zoeken van de ene, ware, echte.  Jiayuan is nu de 60-ste meest bezochte website in China en wordt op de Nasdaq verhandeld als DATE.
Koopt Qihoo 360 Sogou? 
Volgens sterke geruchten zou beveiligingssoftware-firma Qihoo 360 van plan zijn zich in te kopen in de zoekmachine Sogou. Qihoo zou 30% van Sogous aandelen opkopen voor 1,4 miljard $. De geheime onderhandelingen zouden bijna ten einde zijn. wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *