Shenzhen openbaart 3-jarig hervormingsplan

De stad Shenzhen heeft haar hervormingsplannen voor de komende 3 jaar voorgesteld. Vooraan staat de ontwikkeling van de gemeenschappelijke zone samen met Hong Kong, namelijk Qianhai. Ambtenaren die meer durven te hervormen zullen beter worden beloond.
qianhaizoneHet drie jaar durend plan werd bekend gemaakt door de televisie van Shenzhen. Volgens partijsecretaris Wang Rong zullen ambtenaren die durven denken en uitproberen meer verantwoordelijkheid krijgen. Het plan wil de institutionele hervormingen in Shenzhen versnellen, de diensten promoten en het upgraden van de nijverheid en dit in een voortdurende samenwerking tussen Shenzhen en Hong Kong.
De Qianhai speciale zone werd eveneens voorheen al aangewezen als een gemeenschappelijk internationaal financieel centrum voor Hong Kongs offshore handel in renminbi. De HSBC en de in Hong Kong-gebaseerde Bank of East Asia hadden midden vorig jaar al contracten getekend samen met 21 ondernemingen uit de logistiek, financiën en cultuur, China’s grootste voedingsgigant China Oil & Foodstuffs Corporation wil er zelf haar Aziatisch-Pacific hoofdkwartier uitbouwen profiterend van de preferentiële economische politiek.
Naast de ontwikkeling van Qianhai wil het plan ook de wettelijke hervormingen over de commerciële registratie versnellen, de inkomensverdeling hervormen, het systeem van controle en bevoegdheden van de macht van ambtenaren, en tenslotte ook de hervorming van het publiek recht op districts- en sub

Metroaanleg Qianhai

Metroaanleg Qianhai


districtsniveau. In totaal heeft het stadsbestuur 20 taken opgelijst van hervormingen op diverse vlakken. Dit moet overigens samen gaan met de controle op de kost van openbare recepties, de kost van de voertuigen en buitenlandse trips plus een hervorming van het verloningssysteem van de ambtenaren.
In januari hadden media en internetgebruikers de plannen van burgemeester Xu Qin te weinig vergaand bevonden na het bezoek van Xi Jinping die het bestuur aanmoedigde voor haar hervormingsplannen. Ook nu vinden critici dat de plannen meer gericht zijn op het globaal gebruik van de Chinse munt dan op het ontwikkelen van de bugerrrechten. Het valt nu te bezien of onder meer Qianhai als samenwerkingszone vlug uit de startblokken schiet. In 2012 werd de investering goedgekeurd van 302 ondernemingen en 142 vervolledigden de registratie van een vestiging met in  totaal aan 17 miljard geregistreerd kapitaal. Eind februari waren er 236 firma’s gevestigd met 24, 8 miljard aan kapitaal.
Bron SCMP, wantchinatimes
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *