De onbekende ICT-gigant Hon Hai (Foxconn)

Weer heeft een Foxconn-arbeider zich van het leven beroofd, ditmaal te Chengdu. Wie is toch deze gigant die instaat voor de productie van 40 % van de elektronische producten wereldwijd? Foxconn vervaardigt meer dan de helft van Apples iPods, iPhones, iPads en dankt er zijn groei na 2007 aan.
De Hon Hai groep startte in 1974 met de productie van zwart-wit Tv’s. In de jaren tachtig begon het computeronderdelen te vervaardigen als connectoren en elektrische bedrading. In 1988 was het een van de eerste Taiwanese bedrijven om de overstap naar de Volksrepubliek te wagen. Na 1991 haalde de groep geld op via een beursgang en breidde zijn bases in Kunshan en Shenzhen uit ter vervaardiging van PC omhulsels en een eenvoudige assembleerdienst. De groep begon na 2001 meer agressief door te dringen en groeide sindsdien met 36 % per jaar om zo 92 miljard $ omzet te bereiken en 600 filialen te verwerven met een miljoen personeelsleden in 2011.

Op klikken om te vergroten


In de Fortune Top 500 staat Hon Hai 60 qua verkoop (vijfde bij IT-ondernemingen) en vijfde qua personeel. Voor 2000 had Hon Hai nauwelijks 4 % van de elektronische productie. Na het overbrengen van de productie naar de VRC en het succesvol verslaan van concurrenten in de VS, werd de groep in 2004 de grootste provider met een marktaandeel van 44 % in de elektronische productie. Bij zijn klanten behoren de top 5 PC-producenten HP, Lenovo, Dell, Acer en Asus en de top drie spelconsole-producenten Sony, Nintendo en Microsoft. Sinds het iPhones en iPads begon te vervaardigen steeg Apples aandeel van 26 % tot 45 % van Foxconns productie. De groep maakt nu zelfs 60 % van Apples productie wereldwijd.
Strategie
Hon Hai heeft als eerste strategie fabrieken overgenomen van grote klanten. Bijvoorbeeld nam het van Dell een productiebasis over in Polen; van Motorola een GSM-fabricage-eenheid in Mexico en voorts Sonys TV-productiebases in Mexico en Slovakije. Na deze laatste overnames steeg het aantal door Hon Hai vervaardigde Tv’s van 400.000 in 2009 tot 8,5 miljoen in 2010. Om de explosie van orders efficiënt te laten verlopen werden vooral in de Volksrepubliek nieuwe vestigingen geopend om gebruik te maken van de lage lonen. Van Hon Hais 30 productiebases zijn er 13 gelegen in de Volksrepubliek. Shenzhens vestiging die beschouwd wordt als een van de grootste fabrieken ter wereld, stelt 450.000 personen te werk en strekt zich uit over 3 km2: het telt 13 fabricage-eenheden met ziekenhuizen, winkels, slaapzalen e.a.

groei Hon Hai (rood) en Apple (blauw)


Hon Hai heeft ook agressief geïnvesteerd in fabricage uitrusting om de eisen van Apple tegemoet te komen. Het kocht 1000 machines die 20.000 $ per stuk kosten en toelaten prototypes te ontwerpen. Daarnaast werden 10.000 eenheden kleinschaliger machines aangekocht om onnodige resten te verwijderen in iPhone en iPad. De groep vervaardigt zelf een derde van zijn onderdelen als Pcb’s, kabels, connectoren en Lcd’s. Hon Hai heeft zelfs een eigen school qua vormpersen. Deze school levert 3000 afgestudeerden af per jaar en zo de groep van 30.000 gespecialiseerde vormingenieurs uit de groep te vervoegen. Terwijl een nieuwe GSM-vorm in andere bedrijven 5 weken in beslag neemt, duurt dit maar een week bij Foxconn.
We zagen de langzame overstap van PCs naar andere producten. Nu staan desktops toch in voor 26 % van de productie, iPhones voor 18%, iPads 17%, netwerkproducten 10 % en Gsm’s 8 %. Het assembleren van een “iPhone 3S” kost echter maar 6,5 $, terwijl de onderdelen samen 172 $ kosten. De nieuwe toekomststrategie voorziet een alliantie met Sharp zowel voor de productie van kleine- en middelgrote Lcd’s voor Gsm’s en grote Lcd’s voor Tv’s. Ook hoopt Hon Hai dat Apples bestelling ter vervaardiging van Apples smart-Tv’s de groep kan leiden naar meesterschap in de digitale convergentie, het domein van de toekomst waar TV, Internet en PC elkaar ontmoeten. Tenslotte wil Hon Hai zich ontwikkelen als ICT-kleinhandelsketen, naar analogie met Media Markt bij ons.
Bron Samsung Research Institute
Zie ook Youtube-film Deconstructing Foxconn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *