De risico’s van schaduwbankieren

 

 

Er is onrust over het Chinese ‘schaduwbankieren’. Deze keer niet bij de eeuwige crisisvoorspellers in het Westen maar bij de officiële Chinese instanties. De snelle groei van de geldmarkt tussen de banken onderling vormt het grootste risico op een crisis.

chinawealthHet Institute of Finance and Banking bij de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen publiceerde vrijdag een rapport over schaduwbankieren. Niet-traditionele financieringsmethoden bedragen 27.000 tot 36.000 miljard yuan. Een precieze schatting is niet mogelijk, ondermeer wegens dubbeltellingen. Alle financiële sectoren – banken, investeringsmaatschappijen, effectenhandelaars en verzekeringen – zijn besmet, en daardoor kunnen problemen op de geldmarkt snel overspringen naar de ‘reële’ economie en een financiële crisis uitlokken. Schaduwbankieren in enge zin kan ondanks een strengere regelgeving de voorbije twee jaar nog steeds voor ongeveer 6.000 miljard yuan kredieten beheren. Schaduwbankieren wordt dan gedefinieerd als privéleningen, vermogensbeheer door derden, leningen tussen bedrijven, microkredieten en borgstellingen voor leningen. Wanneer men schaduwbanken echter in brede zin bekijkt, inclusief de activiteiten buiten balans van reguliere banken (zoals de bekende vermogensbeheerfondsen die hogere rendementen bieden dan gewone spaarrekeningen), dan gaat het om ongeveer een vijfde van alle activa in de banksector. De Academie waarschuwt dat ondanks dit schijnbaar bescheiden aandeel schaduwbankieren toch in staat is het hele systeem te bedreigen. De achilleshiel van het Chinese financiële systeem is namelijk de snel groeiende interbank geldmarkt. Banken worden voor hun financieringsbehoeften steeds meer afhankelijk van leningen onder elkaar waardoor ernstige problemen bij één bank zich snel kunnen verspreidende de regering in 2013 de geldhoeveelheid op deze markt gedurende korte tijd afremde klommen de rentevoeten direct naar gevaarlijke hoogten.

Maatregelen

De Chinese financiële toezichthouders moeten dus voortaan meer oog hebben voor de regelgeving en controle van de interbank markt. Het rapport suggereert dat de regering de interbank markt beter begeleid door het risicomanagement te versterken en door het instellen van een meer gediversifieerd financieel systeem.
Er zijn normen nodig, meer transparantie en verplichte reserves voor de risico’s die banken op deze geldmarkt lopen.
De Chinese banken staan onder druk door de progressieve vrijmaking van de interestvoeten en de concurrentie van internetbedrijven die zich met succes in de financiële sector wagen. Banken vernieuwen en nemen meer risico’s. Dit vereist dat de regels voor de banken aangepast worden om ook risico’s buiten balans, internationale risico’s en de intersectoriële risico’s op te vangen. De kwaliteit van het management van de banken moet ook beter.
Experimenten met privébanken die volledig op eigen risico werken zijn ook gewenst. Ook Liu Shiyu, de vicegouverneur van de nationale bank, waarschuwde begin deze week voor de gevaren van schaduwbankieren en deed een oproep om de totale krediethoeveelheid onder controle te houden. Schaduwbankieren creëert volgens hem een casinomentaliteit gericht op kortetermijnwinst, waardoor de kosten voor de reële economie onnodig stijgen en de arbeidsproductiviteit niets wint. De Chinese Bankregulator heeft recentelijk al beperkende maatregelen genomen: nieuwe financiële firma’s die nieuwe producten willen aanbieden krijgen minder gemakkelijk een vergunning. Banken moeten de leningen die ze financieren op de interbank geldmarkt beperken. Het buiten balans lenen op de interbank markt wordt verboden. Bronnen: China Daily, wantchinatimes, China-briefing.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *