Afgestudeerden geholpen bij het zoeken naar werkAfgestudeerden vinden moeilijk werk. De overheid wil hen stimuleren om alvast een baan aan te nemen beneden hun niveau, in westelijk of centraal China naar werk te zoeken of om een eigen bedrijfje op te zetten.

112411_chinese_university_studentsZij die daar voor te vinden zijn krijgen geld terug ter compensatie van het school- of collegegeld dat ze hebben betaald of moeten minder afbetalen van hun studielening. Er zijn verder subsidies voorzien voor starters, bijvoorbeeld van een online shop, en verminderingen van belastingen en registratiekosten. Kleine en eenpersoonsbedrijfjes voor technologie-producten krijgen  tegemoetkomingen als ze een bepaald aantal gediplomeerden tewerkstellen. Die ondernemingen zullen een jaar lang subsidie krijgen om de sociale zekerheidspremies gemakkelijker te kunnen betalen en een reeks van kleine leningen tot een maximum van twee miljoen yuan (233.000 euro). Staatsbedrijven zullen verplicht worden om vacatures via internet te verspreiden om iedereen gelijke kansen te bieden bij de werving. De overheden op alle niveaus hebben te horen gekregen dat ze aan het creëren van werkgelegenheid voor deze specifieke bevolkingsgroep de absolute voorrang moeten geven. In cursussen zullen de jongeren kunnen leren hoe het opstarten van een bedrijfje moeten aanpakken. Ze moeten ook marktonderzoek doen en flexibel worden bij het aanleren van diverse vaardigheden. Banken en verzekeringsmaatschappijen moeten speciale goedkope financiële producten aanbieden voor de kwetsbare groep.

Volgens het ministerie van Onderwijs zullen 7,27 miljoen jonge academici in juni en juli van dit jaar voor het eerst een baan moeten zoeken, 280.000 meer dan in 2013. Bijna 72% van hen vond werk en ze verdienden maandelijks gemiddeld 3.380 yuan (400 euro), cijfers van een studie uitgevoerd door het Instituut voor Economie en Onderwijs van de Peking Universiteit onder 15.000 gegradueerden in 21 provinciale gebieden. In sommige sectoren is er een overcapaciteit aan academici en de jongeren dragen ook de gevolgen van de tragere economische groei. In januari had de regering een forum georganiseerd om zijn oor te luisteren te leggen bij mensen uit de wereld van wetenschap, cultuur, gezondheidszorg en sport. Ook migrantenarbeiders en jonge ondernemers konden hun mening en advies geven. Li Keqiang kondigde toen maatregelen aan en daarover is nu een beslissing genomen. De werkloosheid zal enigszins gelenigd worden en de samenstelling van de Chinese maatschappij zal weer een klein beetje veranderen.

Bronnen: Xinhua, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *