De Sociale stand van zaken 16

Xinjiang schept jobs
–De AR Xinjiang heeft een werkgelegenheidsprogramma ontvouwd om dit jaar 400.000 banen te scheppen. Tot het geheel behoort ook een regelgeving waarin de regering banen belooft voor werkloze gezinnen en een waardoor het gemakkelijker wordt werkgevers voor het gerecht te dagen wegens discriminatie omwille van ras, geslacht, godsdienst of handicap. De regionale regering raamt het aantal personen dat jaarlijks op de arbeidsmarkt komt op 500.000 stedelingen, maar de markt schept maar 350.000 banen. In Xinjiang migreren 2 miljoen migranten ofwel naar de steden ofwel buiten de regio. Het is de bedoeling dat dit jaar 85 % van de afgestudeerden werk vinden.
2/3 firma’s verhogen lonen
-67 % van de Chinese bedrijven zullen volgens de Shenzhen Shenlao Human Resources Company de lonen van hun personeel verhogen tijdens het eerste kwartaal. Informatica, computerdiensten en software zouden dat als eerste doen, gevolgd door de verwerkende industrie, gezondheidszorg en de sociale diensten. De stad Shenzhen die het meest werkers aanwerft wordt gezien als een referentie. In de verwerkende nijverheid zullen 60%  van de bedrijven de lonen verhogen. Vorig jaar werd het minimumloon er met 18 % opgetrokken. Door het elimineren van laaggeschoold werk zou de vraag naar aanwervingen echter met 30 % zijn gedaald tegenover 2010.
China heeft 630 medische scholen
China heeft meer dan 630 scholen in de gezondheidssector waaronder 280 hogescholen en 350 in de secundaire sector, aldus het ministerie van Onderwijs. In deze instellingen studeren 1,76 miljoen studenten. De regering probeert de sector te standaardiseren volgens internationaal geldende regels. Daartoe zijn hervormingen van het stelsel aan de gang en wordt meer samengewerkt met collega’s in het buitenland.
Ook Shanghai drijft seniorenhulp op
Shanghai plant dit jaar 5000 bedden meer in verzorgingsinstellingen voor senioren en 270.000 ouderen zullen bijkomend kunnen genieten van buurtgebonden diensten, aldus het bestuur voor Burgerlijke Zaken. Daar komen 20 dagcentra en 40 maaltijdcentra voor senioren zegt directeur Ma Yili. Er zal ook gezinshulp komen voor 100.000 bejaarden. In de landelijke delen worden 300 ontspanningscentra voorzien. Tegen 2020 zal één derde van de bevolking in de metropool ouder zijn dan 60. De huidige 100.000 bedden in verzorgingsinstellingen zijn ver van voldoende, hoewel verwacht wordt dat 90 % van de senioren in hun buurt blijft wonen. De verzorgingsinstellingen hebben lange wachtlijsten waarop het een half jaar wachten is. Van de 5000 yuan kosten per bed, betaalt de bejaarde 2000 uit eigen zak.
Voortbestaan Thaise geneeskunde bedreigd
De Thaise geneesmiddelenleer wordt volgens apotheker Ai Handan uit het ziekenhuis van Xishuangbanna in zijn bestaan bedreigd. Daar bevindt zich het enige Thais etnisch ziekenhuis waar sinds 2008 200 studenten les volgden in theorie, diagnose en voorschriften. De leerboeken zijn gebaseerd op interviews met lokale dorpelingen die hun remedies neerschreven op palmbladeren. Slechts weinige Thais blijken geïnteresseerd. Zij die de lessen volgden hebben het moeilijk een passende baan te vinden na hun studies aldus nog Ai. Volgens de 21 jarige Zeng Jiefeng die wegens haar dubbele Thai en Han afkomst geïnteresseerd is in beide geneeswijzen, blijven van de met haar afgestudeerden twee personen over die de Thaise geneeswijze zullen uitoefenen.
3 miljard armenhulp met nieuwjaar
De regering heeft ter gelegenheid van het Chinees nieuwjaar 3 miljard yuan verdeeld aan 87 miljoen behoeftigen. Stedelingen kregen 300 yuan, arme landelijke bewoners 200 yuan elk. Zij die niet van een pensioen genieten ontvingen 360 yuan elk. Het is de derde maal sinds 2009 dat de nieuwjaarstoelagen worden uitgedeeld.

Xinjiang schept jobs
De AR Xinjiang heeft een werkgelegenheidsprogramma ontvouwd dat dit jaar 400.000 banen wil scheppen. Tot het geheel behoort ook een regelgeving waarin de regering banen belooft voor werkloze gezinnen en een waardoor het gemakkelijker wordt werkgevers voor het gerecht te dagen wegens discriminatie omwille van ras, geslacht, godsdienst of handicap. De regionale regering raamt het aantal personen dat jaarlijks op de arbeidsmarkt komt op 500.000 stedelingen, maar de markt schept maar 350.000 banen. In Xinjiang migreren 2 miljoen migranten ofwel naar de steden ofwel buiten de regio. Het is de bedoeling dat dit jaar 85 % van de afgestudeerden werk vinden.
Twee derden verhogen lonen
67 % van de Chinese bedrijven zullen volgens de Shenzhen Shenlao Human Resources Company de lonen van hun personeel verhogen tijdens het eerste kwartaal. Informatica, computerdiensten en software zouden eerst zijn, gevolgd door de verwerkende industrie, gezondheidszorg en de sociale diensten. De stad Shenzhen die het meest werkers aanwerft wordt gezien als een referentie. In de verwerkende nijverheid ligt het cijfer op 60% dat de lonen zal verhogen. Vorig jaar werd het minimumloon er met 18 % opgetrokken. Door het elimineren van laaggeschoold werk zou de vraag naar aanwervingen echter met 30 % zijn gedaald tegenover 2010.
China heeft 630 medische scholen
China heeft meer dan 630 scholen in de gezondheidssector waaronder 280 hogescholen en 350 in de secundaire sector, aldus het ministerie van Onderwijs. In deze instellingen studeren 1,76 miljoen studenten. De regering probeert de sector te standaardiseren volgens internationaal geldende regels. Daartoe zijn hervormingen van het stelsel aan de gang en wordt meer samengewerkt met collega’s in het buitenland.
Ook Shanghai drijft seniorenhulp op
Shanghai plan dit jaar 5000 bedden meer in verzorgingsinstellingen voor senioren en 270.000 ouderen zullen bijkomend kunnen genieten van buurtgebonden diensten, aldus Shanghais bestuur voor Burgerlijke Zaken. Daar komen 20 dagcentra en 40 maaltijdcentra voor senioren aldus directeur Ma Yili. Er zal ook gezinshulp komen voor 100.000 bejaarden. In de landelijke delen worden 300 ontspanningscentra voorzien. Tegen 2020 zal één derde van de bevolking in de metropool ouder zijn dan 60. De huidige 100.000 bedden in verzorgingsinstellingen zijn ver van voldoende, hoewel verwacht wordt dat 90 % van de senioren in hun buurt blijft wonen. De verzorgingsinstellingen hebben lange wachtlijsten waarop het een half jaar wachten is. Van de 5000 yuan kost per bed, betaalt de senior 2000 uit eigen zak. .
Voortbestaan Thaise geneeskunde bedreigt
De Thaise geneesmiddelenleer is volgens apotheker Ai Handan uit het ziekenhuis van Xishuangbanna in zijn bestaan bedreigd. Daar bevindt zich het enige Thais etnisch ziekenhuis waar sinds 2008 200 studenten les volgden in theorie, diagnose en voorschriften. De tekstboeken zijn gebaseerd op het ondervragen van lokale dorpelingen die hun remedies schreven op palmbladen. Slechts weinige Thais blijken geïnteresseerd. Zij die de lessen volgden hebben het moeilijk een passende baan te vinden na hun studies aldus nog Ai. Volgens de 21 jarige Zeng Jiefeng die wegens haar dubbele Thai en Han afkomst geïnteresseerd is beide geneeswijzen te leren, blijven van de met haar afgestudeerden twee personen over die de Thaise geneeswijze blijven uitoefenen. ,
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *