De sociale stand van zaken 21

Bilan pro deo advocaten

alg-directeur Yue Xuanyi van de pro deocampagne


–Na 3 jaar werking heeft de China Legal Assistance Volunteering Action Campaign een balans opgemaakt van het werk dat haar pro deoadvokaten in de landelijke gebieden verrichten. 800 advocaten en studenten hebben in 300 kantons met een gebrek aan juristen gratis advies verstrekt en 4000 disputen opgelost. Gedurende de afgelopen 5 jaar werden 2,65 miljoen zaken behandeld en zo 20,78 miljoen personen geholpen. Dit jaar doen 128 advocaten vrijwillig mee.
Betere toegankelijkheid gehandicapten
–Volgens een nieuwe regelgeving van de regering moeten openbare diensten, openbaar vervoer en transport beter toegankelijk worden voor gehandicapten. Openbare besturen boven het kanton zullen plannen moeten voorleggen ter renovatie van de bestaande faciliteiten. Deze besturen zullen ook prioriteit moeten verlenen aan speciale welzijnsgroepen die op gehandicapten gericht zijn. Na de steden en kantons komen later de gemeenten en dorpen aan de beurt bij het aanpassen van hun bouwnormen.
Gratis Aidstesten in Guangdong
70 % van HIV dragers en Aidspatiënten in Guangdong krijgen nu een behandeling i.p.v. 50 % vroeger. Dit wordt mogelijk gemaakt door gratis testen en geneesmiddelen voor de migranten. Guangdong telt 32.000 HIV-dragers en 9800 aidspatiënten. Bij zij die behandeling vragen, hebben 20 % geen lokale hukou-registratie. Het is pas sinds half 2011 dat de geneesmiddelen verstrekt worden aan hen die in Guangdong werken, maar er geen permanent verblijf hebben. (Global Times)
120 miljoen zwaarlijvigen
China telt nu 120 miljoen zwaarlijvigen en wil het percentage tegen 2015 verminderen tot 12 % en 8 % bij de kinderen. Nu zou 12 % van de kinderen te zwaar wegen. Om het doel te bereiken is zowat een revolutie nodig qua dieet-opvoeding en in de voeding die meer aandacht zal moeten hebben voor caloriearm voedsel met weinig vet, zout en suiker.
Landelijke senioren behoeven meer steun
Het China Research Center on Aging heeft 20.000 60 plussers ondervraagd en hieruit blijkt dat seniorenkoppels gemiddeld 3,2 kinderen hebben gemiddeld, wat een afname is van de 4 in 2000. De helft van de senioren leven ver van hun kinderen. Terwijl de stedelijke senioren 2000 yuan per jaar kunnen sparen, kunnen de landelijke nauwelijks de touwtjes aaneen knopen. Toch leeft een of vijf stadssenioren in een economische moeilijke toestand, maar op het platteland bedraagt dit twee op vijf. Het probleem is dat veel migranten-boeren wegtrokken naar de steden en vaak ouders en/of kinderen achterlaten.
Oudere migranten raken moeilijk aan werk
Migranten die eenmaal boven de 40 zijn, vinden almaar moeilijker een nieuwe baan. Velen die zich afgebeuld hebben in de steden, keren naar hun provincie terug en nemen lichter werk aan dat minder betaald is. Anderen verbergen hun echte leeftijd. Stemmen gaan op om meer de klemtoon te gaan richten op betere beroepsopleiding zodat de migranten meer te bieden hebben dan hun brute kracht vooraleer ze moeilijker aan de bak komen
Chinese werkers ongelukkig
Uit een vergelijkend onderzoek van Gallup dat in meerdere landen uitgevoerd werd en in China 4220 volwassenen ondervroeg, vinden in China 49 % van de ondervraagden dat hun baan niet ideaal is. Enkel Vietnam scoort slechter met 48 % ontevredenen over hun job. Laos scoorde het hoogst met 90 % tevredenen, gevolgd door de Filippijnen (81 %) en Nepal (90%). (China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *