De sociale stand van zaken 26

Dekking pensioen verdubbelt tegen 2015
–China wil dat binnen drie jaar 348 miljoen bijkomende senioren gedekt zijn door een pensioen. Dan zou het totaal aantal 807 miljoen personen bedragen of 60 % van de bevolking, aldus viceminister Hu Xiaoyi van Sociale Zekerheid en HR. Na eerdere pilootprojecten loopt het uitbreidingsprogramma nu in alle kantons. In een volgende fase zal dit pensioen dan worden aangepast aan prijsverschillen, salarissen en inkomen. Tegen 2015 moet 95 % van de bevolking gedekt zijn door ziekteverzekering, 210 miljoen door een verzekering tegen arbeidsongevallen, 160 miljoen tegen werkloosheid en 150 miljoen verzekerd voor het moederschap.
Chinese koppels meer onvruchtbaar
–12 % van de Chinese bevolking in de vruchtbare leeftijd blijken toch onvruchtbaar en deze graad bedroeg maar 3 % twintig jaar geleden. Directeur Qiao Jie van het Center of Reproductive Medicine of the Third School of Clinical Medicine aan de universiteit van Peking ziet dagelijks 1500 patiënten in zijn centrum om raad vragen. Vaak gaat het om vrouwen die eerst het hebben van kinderen uitstellen om loopbaan-redenen en later dan in complicaties verwikkeld raken. Volgens expert Zhang Cuilian van Henans Province People’s Hospital is 70% van de vrouwelijke onvruchtbaarheid en 50% van de mannelijke te wijten aan slechte gewoonten als stress, laat opstaan, diverse abortussen…Andere nefaste factoren betreffen een slecht milieu. Beste leeftijd voor het krijgen van kinderen is tussen 20 en 35. (Bron: Chinagate)
Gevangenis voor baas die lonen niet betaalde
Een koppelbaas die met de noorderzon vertrok en de lonen van 15 migranten die hij had te werk gesteld is door gerecht te Yicheng (Henan) veroordeeld tor een jaar hechtenis. Hij weigerde hen 150.000 yuan te betalen voor een bouwproject dat vijf maand duurde. Liu Quande verdween en liet zijn Gsm-nummer veranderen. De werkers riepen de hulp in van het lokaal bestuur en het gerecht kon de voortvluchtige vatten Sedert de wetsherziening kan een baas die de lonen niet uitbetaalt tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden, voordien werd dit niet beschouwd als een misdaad.
Op luchthaven gevat met 60 lagen kledij
Een buitenlander die van Kanton naar Nairobi wou vliegen, zag er wat verdacht opgezwollen uit en deed het alarm afgaan van de luchthaven-detector. De controledienst vroeg hem zich uit te kleden voor een bodycheck. Dat bleek een gewichtiger onderneming dan vermoed omdat de man immers 60 soorten kledij en pakken over zich heen had aangetrokken. Hij had niet minder dan 6 jaar jeans aan. De uitleg van de passsagier was dat zijn bagage al over de limiet van het overgewicht zat en dat hij daarmee de bijkomende taks wou ontwijken. In zijn talrijke zakken werden voorts nog batterijen, dassen, USB-sticks, speelgoed en ander tuig gevonden. Uiteindelijk bleek het om een dunne man uit Kenia te gaan. Er wordt niet bijverteld of hij nog zijn vliegtuig haalde
Ningbo zorgt voor senioren
De dood op eenzelfde dag van verschillende senioren die om het leven kwamen vooraleer hun familie hen vond, heeft de stad Ningbo aan het denken gezet. De stad heeft 20.000 seniorengezinnen een gratis telefoon bezorgd met een drukknop rechtstreeks naar de seniorenhelplijn. Tegen het jaareinde moet dit aantal verdubbeld zijn want alle 80 plussers moeten over een dergelijk toestel beschikken. De helplijn kreeg 5 miljoen yuan van de stad, is 24 uur per dag open en krijgt dagelijks 3000 oproepen per dag. Als de bejaarde belt, ziet de operator naam, leeftijd, contactinfo en geneeskundige informatie van de beller. Ningbo verwacht tegen 2015 200.000 80 plussers en twee derden daarvan zullen “lege nesten” zijn, waarvan de kinderen verreweg wonen. De stad streeft naar buurtgebonden initiatieven voor de senioren en dit in samenwerking met vrijwilligers, Ngo’s en de privésector. (bron: China Daily )
Straf wegens doodgeslagen jongen .
Twee topambtenaren kregen een administratieve straf nadat een winkelbaas zijn 11-jarig hulpje had doodgeslagen omdat hij hem verdacht van diefstal. De zaak maakte nogal wat ophef op Internet waar het bestuur bekritiseerd werd niets te doen aan de tewerkstelling van te jonge kinderen. Nu zijn zowel de onderdirecteur van de arbeidsinspectie gestraft als zijn evenknie bij de dienst Sociale zekerheid en HR. De laatste dienst is begonnen met een onderzoek in restaurants en winkels of er nog dergelijke gevallen zijn. (Bron: China Daily)
22 kinderen gestoken met mes
Ook in China heeft een gek toegeslagen in een basisschool Het gebeurde om 8 uur ‘s ochtends in Henans dorp Chengpeng nabij Guangshan. De man zwaaide met zijn mes en verwondde 22 leerlingen en een volwassene. 7 moesten gehospitaliseerd. Gelukkig kwamen hier geen schoten bij te pas zoals in de VS. De dader was echter ook beïnvloed door het einde van de wereld dat zou plaatsvinden op 21  december.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *