De sociale stand van zaken 31

98 % rurale bevolking ziekteverzekerd
heathinsurc–Eind 2012 waren 805 miljoen personen aangesloten bij het rurale systeem van ziekteverzekering. Dit is 98 % van deze bevolking, aldus cijfers van minister van Volksgezondheid Chen Zhu. Per persoon werd 300 yuan bijgedragen en 1,5 miljard personen kregen vorig jaar een uitbetaling. Uitgaven voor het ziekenhuis vertegenwoordigden vorig jaar 24 % van het landelijk jaarinkomen, terwijl het cijfer nog 28% was het jaar voordien. De gemiddelde landelijke bewoner kreeg vorig jaar 55 % van de ziekenhuisfactuur terug betaald en de minister hoopt op 60% dit jaar. Dit jaar zou per persoon 340 yuan worden bijgedragen door zowel de individuen, de regering als de provincie. De minister riep de provincies op via een commerciële verzekering 15 yuan per persoon meer op te legen zodat de deelnemers volledig gedekt zouden zijn in geval van 20 chronische ernstige ziekten. Het zou twee tot drie jaar duren vooraleer dit overal zou veralgemeend zijn. De ziekteverzekering heeft een overschot van 25% zoals wettelijk voorgeschreven.
Betaling ziekenhuis nadien
20 provincies of regio’s experimenteren met een nieuwe betalingsmethode van de ziekenhuisfactuur. Tot nu toe moest de patiënt eerst betalen vooraleer van de zorgen te kunnen genieten. Pas nadien mochten ze bij de ziekteverzekering een aanvraag indienen tot terugbetaling. In het nieuwe systeem betaalt de patiënt pas achteraf.
Link roken-dementie gevonden
antitabak5Een onderzoeksteam van Chinese wetenschappers schreef in het tijdschrift British Occupational and Environmental Medicine dat er een band bestaat tussen actief en passief roken met meer risico tot dementie. Het team onderzocht bijna 6000 60 plussers uit 5 Chinese provincies. De graad van dementie was groter bij de actieve of passieve rokers dan bij de niet aan rook bloot gestelden.
Personeelstekort piekt
gangdgshortgEind deze maand wordt een piek qua personeelstekort verwacht en dit het meest in de diensten, aldus de Metro Express. Vooral hotels en restaurants hebben het moeilijk personeel aan te trekken omdat hun migranten na Nieuwjaar weinig geneigd zijn terug te keren naar hun vorige baan. Volgens een nationaal opinieonderzoek bij 13.500 werkers antwoordde 51 % van de migranten weinig geneigd te zijn terug te keren. Bij de onderzochte bedrijven antwoordde 84% bezorgd te zijn over de terugkeer van hun personeel. China Daily
2012: 23 miljoen uit armoede
armoedVolgens cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek hebben zich vorig jaar 23 miljoen rurale inwoners boven de armoedegrens van 2300 yuan gehesen. Daarmee zitten nog een kleine 100 miljoen onder de armoedegrens. Vorig jaar verhoogde het netto-inkomen van de landelijke bewoners met 10,7% tot 7917 yuan gemiddeld.
Tekort revalidatie gehandicapten
Volgens het ministerie van Gezondheidszorg hebben van het 85 miljoen fysisch gehandicapten in China 90% rehabilitatiehulp nodig. Er zijn echter slechts diensten voor 10 miljoen. Sinds 2011 lopen er projecten voor een betere rehabilitatie in 46 pilootsteden. (Xinhua)
Naar plan tegen Internetverslaving
internetkids15 overheden waaronder het ministerie van Cultuur hebben een raamplan opgesteld om de internetverslaving tegen te gaan. In het plan zal bepaald worden wat een verslaafde is en de uitwerking van effectieve methoden ter bestrijding zou drie jaar in beslag nemen. Ondertussen wordt de regelgeving op Internetcafés en online spellen strikter. Hoewel sommige regels studenten het online spelen beperken is dit probleem niet opgelost. Een minderjarige uit Ziyang die thuis verboden werd online te spelen, ging in de stad naar Internetcafés en gooide vergif in het eten van zijn ouders. Student Zhang Zhen aan een universiteit van Peking bekende gedurende zijn tweede jaar aan de universiteit gedurende een half jaar 12 uur per dag ‘World Of Warcraft” gespeeld te hebben. China Daily
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *