De stand van zaken 15

Haven Tianjin
Tianjins haven is China’s derde grootste haven. Voorzitter Yu Rumin van de haven verwacht dat het vrachttonnage dit jaar toeneemt tot 400 miljoen ton, waar het vorig jaar 380 miljoen ton bedroeg. De haven is van plan 13 miljard yuan te investeren in de bouw van nieuwe havenfaciliteiten. De haven wil diversifiëren en logistiek, vastgoed en financiën ontwikkelen. Tianjins haven heeft een eigen fondsenbeheersmaatschappij. De havenmaatschappij is sedert 1996 beursgenoteerd in Shanghai.
Binnenlandse banken verdienen meer
De inkomsten van de buitenlandse banken in China tuimelden flink terwijl de winsten van de binnenlandse banken stegen. De winsten van HSBC daalden met 60 % in 2009, terwijl deze van Standard Chartered afnamen met 34 % vergeleken met 2008. Bij JP Morgan Chase bedroeg de val 21 %. Omgekeerd stegen de winsten van China’s Industrial and Commercial Bank of China met 16 % en deze van de China Construction Bank met 15 %.
Topvideosites willen beursgang
De twee concurrerende videosites Youku en Tudou bereiden volgens insiders beiden koortsachtig een notering op de beurs voor. Tudou zou de beursgang reeds eind dit jaar lanceren. Het nieuws werd opgevangen in de wandelgangen van de zomersessie van het ‘World Economic Forum’, maar de beide leiders weigerden het nieuws te bevestigen. Beiden maken momenteel geen winst, maar analisten voorspellen dat dit in de nabije toekomst wel het geval zou kunnen zijn, gezien de markt volgend jaar zou verdubbelen of verdrievoudigen.
Online treintickets bestellen
Het ministerie van Spoorwegen en China UnionPay hebben een akkoord afgesloten om de aanschaf van treintickets via telefoon, internet en verkoopsmachines te bevorderen. Volgens Liu Hongrun van het ministerie zou de onlineaankoop van treintickets tegen het einde van het jaar mogelijk worden. De beide partners gaan ook samenwerken in de ontwikkeling van financiële IC-kaarten bij de spoorwegen, die meer toegevoegde waarde gaan leveren voor de klanten. De twee begonnen dit jaar tijdens de Wereldexpo hun samenwerking door tickets in de stations van de Yangtzedelta te verkopen via betaling met UnionPaykaarten.
CNOOC en Shanxi werken samen in schone energie
China National Offshore Oil Co. (CNOOC) heeft met het provinciaal bestuur van Shanxi een samenwerkingsakkoord afgesloten inzake duurzame energie. De offshoregigant wil tijdens het komende twaalfde vijfjarenplan 100  miljard yuan investeren om de provincie te helpen zijn energie-industrie te herstructureren. Volgens het akkoord zou Shanxi tegen 2015 een jaarlijks verbruik hebben van 15 miljard m³ aardgas. Van 2015 tot 2033 zou CNOOC 6 tot 15 miljard m³ aardgas leveren aan de provincie.  Shanxi zal 3 miljard ton steenkool uitrusten voor de projecten met CNOOC die van steenkool gas zullen maken. Ze gaan ook pijplijnen aanleggen en ten slotte zelfs samenwerken in projecten zoals wind-, zonne- en biomassa-energie.
22 miljoen jobs door stimulering
Minister van HR & Sociale Zekerheid Yin Weimin heeft op een APEC-top bekendgemaakt dat het stimuleringsprogramma van de Chinese regering 22 miljoen jobs heeft geschapen. De regering heeft 1,6 miljoen ondernemingen in moeilijkheden geholpen, bijvoorbeeld door uitstel van betalingen van de sociale zekerheid en zo 60 miljoen jobs gevrijwaard. Yin gaf ook cijfers over opleidingen door het ministerie. In 2009 gaven de ministeries een beroepsopleiding aan meer dan 21 miljoen stedelijke en rurale burgers. De regering zette 29 miljard opzij voor de uitbetaling van de sociale zekerheid, 17 % meer dan vorig jaar.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *