De stand van zaken 160

De oktobercijfers
statist1De index van de verkoopmanagers in de diensten is in oktober gestegen van 55,4 naar 56,3. Ook in-en uitvoer gingen vooruit, namelijk met 7,6% en 6,5%. De 113 staatsondernemingen die bestuurd worden door SASAC, maakten gedurende de eerste 3 kwartalen 992 miljard yuan winst, wat 14,4% meer is dan het jaar voordien. De nijverheidsproductie groeide met 10,3 % vergeleken met het jaar voordien. Tijdens de eerste 10 maanden gingen de investeringen vooruit met 20,1 % en de kleinhandel met 13 %. De inflatie bedroeg in oktober 3,2 % en gemiddeld 2,6 % tijdens de eerste 9 maanden.
 Foxconn nu ook in Guizhou.
foxconnhenShanghai First Financial Daily meldt dat Foxconn de eerste steen legde van een nieuwe vestiging in Guizhou. De eerste fase zou al in juni volgend jaar beginnen proefdraaien. Binnen 2 tot 3 jaar zouden 50.000 nieuwe banen voor handen zijn. 1600 werkers zijn al naar de vestiging in Shandong gestuurd voor een opleiding van 6 tot 12 maanden. Insiders beweren dat Foxconn daarmee wil profiteren van het lage minimuminkomen in de provincie, maar baas Terry Gou wijt het aan de verbeterde transportinfrastructuur. Foxconn had vorig jaar maar een winstmarge van 3 % en het vervangen van menen door robots weinig succesvol.
Cubaanse speciale zone lokt naar China
Cubaans minister voor Handel en Investeringen R. Malmierca heeft op de 31-ste handelsfoor in La Havanna de 65 Chinese bedrijven die in het land handel drijven, uitgenodigd zich te komen vestigen in de speciale zone waar ze van een voorkeursbehandeling kunnen genieten. De zone is 465 km2 groot, bevindt zich in de Marielbaai en moet tegen 2015 de grootste container zeehaven worden in de Caraïben. Het project van $ 900 miljoen is een joint-venture tussen Brazilië en Cuba. De eerste 700 meter dokken zullen in december ingehuldigd worden door beide presidenten.
Gasraffinaderij in Ruslands verre oosten.
GazpromSiburDe twee topbazen van Gazprom en van Sibur hebben een memorandum getekend voor een gasverwerkingscomplex in Ruslands verre oosten. Naast de gasverwerkingseenheid komt er ook een petrochemisch complex.  Het memorandum bevat onder meer de mechanismen voor prijsbepaling en de coördinatie van de taakverdeling tussen beide maatschappijen. Daarmee lijkt de samenwerking tussen upstream-firma Gazprom met downstream petrochemiefirma Sibur een feit. De doenbaarheidsstudie van het project zal 9 maand in beslag nemen. Aan het echte werk zal pas begonnen wordt na het tekenen door Gazprom van het contract om gas te leveren aan China. Interfax
 Tibet groeit met 12 %
Tijdens de eerste 9 maanden groeide de economie van A.R.Tibet met 12 %,  wat nog 0,6 % beter is dan de vooruitgang vorig jaar. Het gemiddeld inkomen van boeren en herders nam met 14,8% toe tot 4244 yuan per maand. Bij de stedelingen bedroeg de vooruitgang 12,6% zodat ze 14.525 yuan per maand verdienen. Met 10 miljoen toeristen zag Tibet er een kwart meer tijdens de 3 kwartalen.
 Nieuwe Beijing luchthaven met budget terminal
springairlinesHet Bestuur voor Burgerluchtvaart plant op de nieuwe luchthaven van Beijing een terminal enkel voor lage kosten maatschappijen. Ook andere grote luchthavens worden aangemoedigd hetzelfde te doen. Er opereren 13 lage kosten maatschappijen uit 5 landen die 322 wekelijkse vluchten uitvoeren op China. Spring Airlines is de enige Chinese lage kosten luchtvaartmaatschappij. China Daily
 Klaar voor vrijgezellendag
Morgen 11 november valt vrijgezellen dag en dit is de meest drukke verkoopdag. Sinds Alibaba zijn eerste koopjes op die dag lanceerde schoot het zakencijfer van 50 miljoen in 2009 de hoogte in tot 19,1 miljard vorig jaar. Dit jaar hoopt de e-commercefirma 100 miljoen pakjes en  30 miljard yuan te bereiken. Toch moet baas Jack Ma toegeven dat de 72 miljoen pakjes vorig jaar soms met een flinke vertraging ter plaatse geraakten. Hij werkt ondertussen aan een verbetering van zijn leversysteem. Benieuwd of er dit jaar beterschap is.
 CEO COSCO stapt op
COSCOdirCEO Xu Minjie van verschepingsgigant COSCO is opgestapt nadat de overheid tegen hem heeft geopend. Ook de bewegingsvrijheid van voormalig COSCO-voorzitter Wei Jiafu zou volgens Xinhua beperkt zijn. De aandelen zakten onmiddellijk bij het bekend worden van het nieuws. Het onderzoek zou gaan om dubieuze uitgaven die dateren uit 2008. De 2 laatste jaren kende COSCO een verlies en volgens Bloomberg zou het verlies dit jaar oplopen tot 4,73 miljard yuan.
 Beijing heeft creatieve corridor

shangbacultzon

Shangba een van de 6 subzones


Het Chaoyang district te Beijing heeft tussen het CBD en Dingfuzhuang een corridor van 15 km voor culturele en creatieve nijverheden. Langs deze strook bevinden zich 16.000 ondernemingen in 47 cluster en zes zones van staatsniveau. De culturele nijverheden zouden dit jaar volgens het district samen goed zijn voor een zakencijfer van 160 miljard yuan, zowat het dubbele van in 2009 toen het idee werd gelanceerd. Dit is zowat een zevende van het totaal aan Beijings culturele en creatieve nijverheden. Om het doel van een informatie –en mediacentrum te worden lanceert het districtsbestuur nog 6 bijkomende complexen met in totaal 750.000 m2. Gemeenschappelijk is dat ze meestal gebruik maken van leegstaande warenhuizen of fabrieksruimtes. Meest bekend is de Maolongzone die na renovatie 60.000 m2 groot is en de plaats waar recentelijk de 8th China Beijing International Cultural & Creative Industry Expo werd gehouden. De Maolong Art Gallery telt 10 expohallen: een voor jade, meubels, porselein, traditionele schilderkunst en kalligrafie…   China Daily
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *