De stand van zaken 6

Publicaties floreren, digitale nog meer
De publicatiesector verkocht vorig jaar voor 1000 miljard yuan en ging daarmee 20 % vooruit. Ook het onderdeel boekenverkoop, dat goed was voor 574 miljard yuan, maakte 20 % vooruitgang. Het cijfer van digitale publicaties schoot echter met de helft omhoog tot 79 miljard. In 2009 werden 7 miljard boeken verkocht, 43 miljard kranten gingen over de toonbank, 3,1 miljard magazines, 9000 soorten elektronische periodieken en 500.000 e-boeken met een totale oplage van meer dan 30 miljoen. De digitale revolutie maakt reeds slachtoffers, want Kantons bekende boekenwinkel ‘Joint Publishing’ maakte recentelijk bekend te zullen sluiten. Naar verluidt hebben de laatste 10 jaar de helft van de privéboekenwinkels de deuren moeten sluiten. Een onderzoek wijst uit dat één vierde van de 20.000 ondervraagden vooral digitaal leest en bij de jongeren is het de helft. Shanda Literature brengt zijn Bamboereader op de markt, concurrentie voor de e-reader van Hanvon, die 90 % van de markt inneemt en dit jaar 2 miljoen toestellen zou verkopen. De Bamboelezer heeft een bibliotheek van 3 miljoen boeken en 1000 tijdschriften en kan zowel Wifi als 3G aan. Het gadget kost wel 3000 yuan. Andere e-boeken schommelen rond 2000 yuan, maar scholen zullen ze maar massaal introduceren als de prijs daalt naar 600 yuan, zo wordt verwacht.
Regelgeving onlinegames van kracht
China’s eerste regelgeving die jongeren wil beschermen tegen de gevaren van onlinegames is sedert zondag van kracht. De regels, die uitgaan van het ministerie van Cultuur, stipuleren dat de ondernemingen technieken moeten ontwikkelen die verslaving tegengaan, zonder hierin concreet te worden. Voortaan zullen de onlinespelers zich wel moeten registreren met hun echte naam. Vorig jaar steeg de waarde van de gamesindustrie met 40 % tot 25 miljard yuan.
Jobstudenten online
In volle vakantieperiode spenderen veel leerlingen van de beroepsschool van Yiwu hun tijd op de campus, namelijk met onderhandelen via onlinewinkel Taobao. In september vorig jaar zette de beroepsschool van Yiwu vier klassen op om aan te leren hoe zaken te doen online. Momenteel verkopen 1200 leerlingen via Taobao.com, ook dus tijdens de vakantie. Verschillende transporteurs openden zelfs burelen op de campus om de studenten te bedienen. Volgens de directie van Yiwu’s ‘Industry and Commerce Vocational College’ dekt 60 % van de studenten z’n kosten met parttimejobs, die in totaal 25 miljoen opleverden. De school plant nog meer opleiding te verstrekken, opdat uit de studenten volwaardige beroepslui zouden groeien. Vorig jaar groeide het onlinewinkelen in China met 30 %, zodat nu 142 miljoen Chinezen aankopen doen online. De grootste site Taobao.com stelt meer dan één miljoen personen tewerk.
China tweede grootste economie
Yi Gang, hoofd van China’s muntregelgeving, heeft toegegeven dat China dit jaar ’s werelds tweede grootste economie wordt. China stak het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voorbij in 2005 en Duitsland in 2007. Hij verwacht dit jaar een groei van 9 %.  Het inkomen per hoofd blijft in China met 3800 $ maar een fractie van het Amerikaanse of Europese. Ook is de economie nog zeer onevenwichtig, wat het moeilijk maakt om China’s munt vrij omwisselbaar te maken. Hongkong werd wel toegestaan om de Chinese munt vrij uit te wisselen. Sedert China haar munt liet vlotten op 19 juni, steeg de waarde met 0,8 % tegenover de dollar. Yi bevestigde nog dat China zijn 2450 miljard buitenlandse deviezen gediversifieerd zal houden.
800 miljard meer nodig voor supersnelle treinnet
NEWS-US-CHINA-ECONOMY-SAFEDe hoofdeconomist van het ministerie van Spoorwegen heeft bekendgemaakt dat 800 miljard yuan supplementair nodig is om tegen 2012 het doel te bereiken van 13.000 km supersnelle spoorlijnen. Deze slokop vereist een dagelijks investeringsbedrag van 3 miljard yuan, wat op maandbasis op 92 miljard  uitkomt. Momenteel heeft China 6920 km werkende supersnelle spoorlijnen, maar 10.000 km zijn nog in aanbouw.  De 1000 supersnelle treinen op de 11 lijnen kennen wel een bezetting van 102 %. Op de recentelijk geopende supersnelle lijn Shanghai-Nanjing is de bezetting sedert de opening op 1 juli 122 %, terwijl het op de oude lijn 124 % bedroeg. Vanzelfsprekend is de schuldfinanciering van de spoorwegen toegenomen, namelijk van 49 % in 2005 tot 70 % in 2009
Michelin heeft sterk vertrouwen in China
De Franse bandenproducent heeft zijn sterk vertrouwen in China uitgesproken. De resultaten van de groep stegen tijdens het eerste semester met 17 %, voornamelijk door groeimarkten als China, Brazilië en ASEAN. Manager Jean-Dominique Senart verwacht dat in de toekomst 70 % van de groei in de bandenmarkt zal komen van landen als China. Michelin startte in China tijdens 1989 en beloofde 1 miljard $ in het land te zullen investeren tegen 2012. Er zijn 4 vestigingen met in totaal 5500 werknemers in Shenyang en Shanghai. Michelin is een hoofdsponsor van het Franse paviljoen op de Expo 2010. Ook lanceerde de bandenproducent een maandenlange campagne voor milieubescherming en duurzame ontwikkeling met een route van Peking tot de wouden in Yunnan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *