OogGetuige #2 De quilter

OogGetuige is een nieuwe vaste rubriek op ChinaSquare. In samenwerking met Gordon Dumoulin (immigrant en dankbaar te gast in China) en zijn blog 5iZ brengen we info over de actualiteit van het dagelijks leven. Doel: een objectief en breder perspectief bieden op China.

quilter

Als de quilter langskomt in onze wijk is de winter echt begonnen.

Je kunt bij hem je deken opfrissen met nieuw katoen uit Xinjiang of wol uit Binnen-Mongolië, of nieuwe lakens op je deken laten naaien. Of natuurlijk een compleet nieuwe quilt kopen. De quilter blijft meestal een paar weken in de tweede helft van november. Ik dacht eerst: ‘hij is een beetje laat’. Het is immers al een tijdje koud, maar nu denk ik dat hij de juiste keuze heeft gemaakt om na Singles’ Day (of Double 11), China’s (en ‘s werelds) grootste online shopping festival aan te komen. Zo bracht hij de bewoners niet op het idee om online een nieuwe deken te kopen 😊

Dekens hebben een betekenisvolle symboliek en worden beschouwd als een waardevol, persoonlijk eigendom. Terecht is een warme, gezellige en comfortabele deken ‘s nachts een basiscomfort voor een goede nachtrust. Bovendien is er op het platteland van Noord-China niet overal centrale verwarming en kunnen de winters hard en koud zijn.

Voor bruiloften in China levert de familie van de bruid over het algemeen mooie en vaak nog eigen handgemaakte quilts aan het pasgetrouwde stel en de miljoenen mobiele arbeidsmigranten nemen meestal hun eigen dekens mee, waar ze ook zijn gestationeerd om te werken.

Tijdens het Lentefeest of Chinees Nieuwjaar staat er meestal geen inktvis op het menu omdat gebakken inktvis aan een opgerolde deken doet denken, wat betekent dat je je koffers moet pakken (en je deken moet oprollen…) na de feestdagen van het Lentefestival, want er is geen werk meer.

Met dank aan Gordon voor de foto’s en het verhaal.


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.