Dorpen trekken stadstoeristen

Het Volksdagblad schetst een portret van twee dorpen die zich toespitsen op ruraal toerisme: namelijk Yucun en Tengtou die zich beide bevinden in de kustprovincie Zhejiang. De Tibetaanse prefectuur Gannan in de provincie Sichuan voert regelmatige acties tegen zwerfafval om de toeristen een onbesmet landschap te tonen.

Yucun

Het dorp Yucun dat een goede duizend personen telt, bevindt zich tussen adembenemende valleien, tapijten azaleabloemen, vijvers met glimwormen en gezellige boerderijen met een goede keuken. Vorig jaar trok het 400.000 bezoekers wat een brp opleverde van 277 miljoen yuan. Wat de meeste bezoekers van dit nu idyllische dorp niet weten, is dat Yucun voordien ernstig vervuild was door cementbedrijven en stoffige steengroeven. Hoewel de lokale mijnbouw een decent inkomen en banen bood, hielp dit het milieu om zeep.
In 2003 besliste het lokale bestuur de groeves te sluiten en de aandacht bij de ontwikkeling te verleggen naar ecologisch toerisme. Dit initiatief werd gesteund door de toenmalige provinciale partijsecretaris Xi Jinping.  Na de sluiting van de groeves waren de bewoners ontevreden omdat het jaarlijks inkomen sterk daalde. Het bestuur kwam echter tussen met financiële steun bij de omvorming naar gezinsboerderijen en pensions. Het dorp telt drie schilderachtige plekken en 14 pensions met in totaal 410 bedden. Elke dag verblijven 100 personen in het pension van Pan Wenge die na 10 jaar een jaarlijks inkomen heeft van één miljoen yuan. Voor de stedelingen die de stadsdrukte ontvluchten, werden boomgaarden en visvijvers aangelegd. Een eigenaar van rubberbootjes startte een rafting zaak die jaarlijks 10.000 bezoekers jaarlijks trekt. Van de 280 gezinnen in Yucun beschikken er 192 over privévoertuigen.

Tengtou

Duiventemmer toont kunstjes

Het dorp Tengtou bevindt zich op 248 km van Yucun en is eveneens een pionier in milieubescherming. Een UNO-milieuprijs bracht in 1993 een opgang van ecologisch toerisme te weeg. Toen al had het dorp een lokaal Comité voor Milieubescherming opgericht. Dit beoordeelt zowel bedrijven en legt milieuroutes aan.  Vanaf 1999 vroeg het dorp toeristen toegangsgeld. Het leverde in 2008 voor 30 miljoen yuan planten en bloemen aan de Olympische Spelen. Twee jaar later bood het 100.000 boomplantjes aan, aan de Shanghai Wereldtentoonstelling. Vorig jaar brachten de toegangsgelden 131 miljoen yuan op. 10 miljoen werd geïnvesteerd in een controlestation voor de luchtkwaliteit die 96 zaken meet en het fijn stof elke minuut actualiseert. Beslist werd om vanaf volgend jaar de toegangsgelden te schrappen. Vele dorpen wedijveren immers qua groen toerisme.
Tengtou Group co. Ltd. wil nieuwe straten met klemtoon op cultuur en voeding aanleggen door afval materialen en gebroken zeeschelpen te gebruiken. Enkele voorouderlijke huizen zullen musea worden van cultureel erfgoed. Het dorpscomité heeft een ecologisch rustoord geopend dat dagelijkse uitstappen maakt in de omgeving. Een kleine zoo zal de kinderen in de toekomst meer leren over de dieren. Duiventemmer Xu Jianyun (foto) toont zijn kunstjes. Tengtou dat enkel 800 dorpelingen telt, heeft een externe bevolking van 4000 personen. Volgens het ministerie van Landbouw zijn de voorbije jaren 5,7 miljoen personen uit de steden weggetrokken om in de landelijke gebieden een zaak te starten.

Gannan

Oprapen afval

De autonome prefectuur Gannan in de provincie Sichuan telt 24 minderheden waarvan de Tibetanen de grootste zijn met de helft van de bevolking. Zowel de Gele rivier als de Jangtse vloeien door het gebied. Zo bezit Gannan een variatie aan landschappen waarbij bossen, meren, valleien, bergen en weiden. Doordat sommige Tibetanen een nomadenleven kennen, leidde dit tot overbegrazing en ook tot zwerfvuil. Sinds 2015 heeft het lokaal bestuur opgeroepen tot een milieurevolutie met de nadruk op het opruimen van zwerfvuil. 403 dorpen kregen al een erkenning omdat ze de doeleinden van de milieucampagne bereikt hadden. De prefectuur heeft door het verdiepen van de milieurevolutie ook 9470 gezinnen uit de armoede geholpen en dat is de helft van de arme bevolking in de streek.

Gannan landschap

Elke vrijdag is er een opruimingsdag. Wang Lin uit het dorp Gaxiu leidt zijn team om afval te verzamelen. De tocht start bij de nationale weg die het gebied doorkruist. Vele toeristen laten immers plastiek flessen en sigarettenpeukjes na. Die afval wordt naar een punt gebracht waar de sortering plaats vindt.  De lokale bevolking werd eveneens geleerd de leefruimten, keukens en toiletten te reinigen. Nu zijn de openbare ruimten aan de beurt.
Het adembenemend landschap doet het toerisme opleven. De prefectuur trok tijdens het eerste semester 5,6 miljoen personen aan, een vooruitgang met 14% aldus PR-ambtenaar Jiuma Cil van de prefectuur. Sinds 2015 bezochten 20 miljoen toeristen de prefectuur wat 9,7 miljard opbracht. Met steun van het bestuur bouwt de bevolking toiletten terwijl de ontlasting vroeger gebeurde via een putlatrine. Ze gebruikten zelden douches en zelfs uitwerpselen van koeien om te koken. Het kan dus nog wel even duren vooraleer Gannan zo schoon is als Noorwegen, maar de bevolking ziet de reinigingsacties wel zitten.
Bron: Peoples Daily (zie video), Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *