Drama van achtergelaten kinderen

De  politie van de provincie Guizhou heeft bevestigd dat vier kinderen in het ziekenhuis van Bijie overleden zijn na het drinken van pesticide. De kinderen tussen 5 en 13 jaar waren door hun ouders die in de grootstad werken achtergelaten.

Internaat voor achtergelaten kinderen

Internaat voor achtergelaten kinderen


De moeder was in maart 2014 vertrokken na een zware ruzie met de vader. Die laatste was in maart dit jaar naar een veraf gelegen stad vertrokken om er te gaan werken. Hij liet de kinderen achter in een huis met drie verdiepingen, met 500 kg maïs en 25 kg gedroogd vlees. Hij stuurde geld op een bankrekening van zijn oudste zoon. De plaatselijke overheid betaalde ook een leefloon uit sinds 2012. Op die rekening stond op het ogenblik van de feiten 3.500 yuan. De grootouders van de kinderen waren overleden, de kinderen hadden weinig sociaal contact en spijbelden regelmatig. Na de dood van de kinderen bleek het onmogelijk één van de ouders te bereiken.
Tweeëneenhalf jaar geleden kwamen al vijf achtergelaten kinderen die in een vuilniscontainer leefden door verstikking om het leven in Bijie. Het stadsbestuur beloofde toen een speciaal fonds van 60 miljoen yuan op te zetten voor steun aan achtergelaten kinderen. Er zou ook een administratief systeem opgezet worden om achtergelaten kinderen op te volgen en te verhinderen dat ze straatkinderen worden.
Na het nieuwe incident gaan er stemmen van experts op om het fenomeen van achtergelaten kinderen in te perken. Kinderen kunnen best samen met hun ouders migreren, dus de overheid moet dat aanmoedigen. Andere experts willen leraars en psychologische begeleiders intensiever inzetten om snel te ontdekken welke achtergelaten kinderen problemen hebben.
Het Ministerie van Burgerzaken heeft al aangekondigd dat het zijn netwerk voor sociaal welzijn gaat herbekijken en naast meer financiële noodhulp ook psychologische hulp gaat verschaffen. Tot nu toe zijn er enkel proefprojecten voor kinderen in speciale gevallen zoals zieke of gehandicapte, gevangen of drugsverslaafde ouders. Er komen nu bredere proefprojecten en meer samenwerking met andere ministeries, ngo’s en dorpscomités. Premier Li heeft gereageerd met dat incidenten zoals dit niet mogen.
Bron: China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *