Economie groeit met 7,9% in tweede kwartaal

Het Chinese bnp groeide tijdens het tweede kwartaal met 7,8 % zodat tijdens het eerste semester 12,7 % groei werd bereikt. De motor is de buitenlandse handel. Hoewel China een groei van 6% nastreeft, behoort 8% volgens de Wereldbank tot de mogelijkheden.

Tijdens het tweede  kwartaal groeide het Chinese bnp met 7,9% zodat de economie tijdens het eerste halfjaar volgens het National Bureau of Statistics (NBS) 53.200 miljard yuan groot was of een vooruitgang met 12,7%. Van april tot juni steeg de nijverheidsproductie met 8,9% terwijl de kleinhandel met 13,9% toenam.

Vooral de buitenlandse handel bleek een sterke motor want die nam toe met 27% tot 18.070 miljard yuan. De import groeide met 25,9% en de export met 28,1% aldus douanegegevens. De handel met de VS steeg met 34%, die met ASEAN 27% en met de EU 26%. Niettegenstaande de handelsspanningen met de VS nam de Chinese uitvoer naar dat land toe met 31% terwijl de invoer met 43 % de hoogte in ging. Vooral de stijging bij de landbouwproducten was exponentieel met 120%. Merkwaardig is dat ook de buitenlandse handel met India niettegenstaande de spanningen met 62% groeide.

Voor het volgende halfjaar wordt een neerwaartse druk voorspeld door flessenhalzen in de toevoerketen, prijsstijgingen voor grondstoffen, de opwaartse druk op de yuan, inflatie in de VS en Covid-19 dat terug de kop opsteekt in Azië en Europa. Andere uitdaging is dat de binnenlandse vraag nog niet het niveau van voor de pandemie heeft bereikt. In zijn laatste voorspelling zegt de Wereldbank dat de Chinese economie dit jaar met 8,5% zou toenemen. De Chinese doelstelling bedraagt 6%.

Vermelden we tot slot het bericht uit de Financial Times dat wereldwijde investeerders vorig jaar voor $ 800 miljard aandelen en obligaties uit China hebben gekocht. Dit is een vooruitgang met 40%. Ook de koop van Chinese schatkistcertificaten steeg met de helft tot $ 75 miljard

Economische cijfers eerste semester

Global Times, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *