Nationale markt voor koolstofuitstoot gestart

De nationale beurs voor verhandeling van koolstof uitstootrechten is in Shanghai officieel van start gegaan. 2200 bedrijven zijn er bij betrokken. Sinds 2011 liepen diverse pilotprojecten in 7 provincies en vier megasteden.

De nationale koolstofbeurs is vrijdag 16 juli officieel begonnen nadat minister van Leefmilieu Zhao Yingmin enkele dagen terug verklaarde: ‘Momenteel zijn de relevante opbouwtaken beëindigd: alles is klaar’, aldus nog Zhao. In het beginstadium zal de eerste reeks van toelatingen voor koolstofuitstoot worden gegeven aan sleutelbedrijven uit de elektriciteitssector. In de handel van koolstofuitstoot zullen 2200 ondernemingen worden betrokken met in totaal 4 miljard ton aan uitstoot. Zhao beloofde nog dat China zo vlug als mogelijk de voorlopige regulering van de koolstofhandel zal lanceren.

Dit gaat dus om de uiteindelijke toepassing van het systeem dat sinds 2011 getest werd in 7 Chinese provincies en steden als Shanghai, Beijing, Hubei en Tianjin. Bovendien komt het initiatief op het moment dat China verklaarde te streven naar een maximale koolstofuitstoot tegen 2030. Volgens een verklaring van de Shanghai Environment and Energy Exchange (die de beurs host) zullen de geregistreerde transacties gaan over 100.000 CO² of minder en zullen de prijsschommelingen niet meer bedragen dan 10% in vergelijking met de dag voordien.

Data provider Refinitive had eerder voorspeld dat de prijs dit jaar rond 40 yuan per ton zou bedragen en dat dit tegen 2030 zal tijgen tot 160 yuan door een steeds striktere Chinese milieupolitiek. Verwacht wordt dat de beurs de grootste wereldwijd wordt in zijn soort met jaarlijks voor 4 miljard ton aan koolstofuitstoot. Dit betekent 15% van de totale werelduitstoot en drie maal zo veel als de EU-schema’s. In de toekomst zouden ook firma’s uit de staal- en cementsector worden toegevoegd.

Global Times, Reuters, Peoples Daily,FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.