Een plan en meer middelen voor ouderenzorg

De Chinese regering heeft het vijfjarenplan voor de ouderenzorg bekend gemaakt. Het voorziet negen specifieke punten van vooruitgang. De financiering komt van de overheid en van de ‘maatschappij’, lees privéinvesteringen.

In 2020 was 18,7% van de Chinese bevolking ouder dan 60. Dat is 5,44% meer dan tien jaar eerder. Deze evolutie zal zich nog een tijd doorzetten terwijl China evolueert naar een vergrijsd land zoals Japan en sommige Europese staten.

Het huidige vijfjarenplan toont dat de regering zich van de uitdaging bewust is en maatregelen neemt. Het stelt dat met voldoende materiële middelen, voldoende personeel in combinatie met een traditionele cultuur van ouderenzorg door de kinderen China in staat is het vergrijzingsvraagstuk met succes aan te pakken.

Het plan voorziet negen specifieke actiedomeinen: De meest opvallende zijn de verbetering van de sociale zekerheid (pensioenen en ziekteverzekering), de uitbreiding van het net van ouderenzorg en het toegankelijker maken voor meer ouderen, een betere kwaliteit van de voorzieningen, een betere gezondheidszorg voor ouderen, het ondersteunen van economische sectoren gericht op dienstverlening aan ouderen, de creatieve van een ouderen-vriendelijke sociale omgeving, en het waarborgen dat de rechten en belangen van ouderen gerespecteerd worden.

De doelstellingen worden ook in cijfers vastgelegd, zoals het aantal bedden in rusthuizen en het aandeel van de bedden voor hulpbehoevende ouderen.
De regering zal in dat kader instellingen hervormen of oprichten, de steunmechanismen uitbreiden en het budget verhogen.

Het officiële persagentschap Xinhua benadrukt de ontwikkeling van de ‘zilvereconomie’ die er moet voor zorgen dat er een ‘gelijke en gemakkelijke toegang is tot diensten en producten voor ouderen met specifieke moeilijkheden’. Er zijn minstens tien industriezones gepland die zich gaan toeleggen op een duurzame ‘zilvereconomie’. Een reeks steden zullen als model het voortouw nemen. In de planning voor infrastructuur zal voorrang gegeven worden aan een betere toegang voor ouderen.

De financiering van de ‘zilvereconomie’ komt van de overheid en van de privésector. Vanaf 2022 zal minstens 55% van de ongeveer 150 miljard yuan opbrengsten van de nationale loterij besteed worden aan het ondersteunen van ouderenzorg.

Bronnen: Xinhua, Renmin Ribao (Chinees)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *