Eigen mRNA-vaccin doorbraak voor China

De Chinese overheid heeft een eerste zelf ontwikkeld mRNA-vaccin tegen Covid-19 goedgekeurd. Dat verbetert de weerbaarheid tegen een eventuele nieuwe coronagolf. Het illustreert ook dat China een technologische achterstand relatief snel kan inlopen.

Testezn in 2022 Foto Xinhua/Chen Zhonghao Disclaimer

CSPC Pharmaceutical Group maakt bekend dat zijn SYS6006 mRNA-vaccin tegen Covid-19 als eerste in China goedgekeurd is voor gebruik in noodsituaties. De goedkeuring komt er nadat vorig jaar in april de klinische testen gestart werden. Die werden toen ook opgestart voor een mRNA-vaccin van Cansino, dat nog op goedkeuring wacht.

China gebruikte tot nu toe klassieke vaccins. Die beschermen minder goed tegen besmettingen dan de mRNA-vaccins die men bij ons toedient. Ze bieden wel een vergelijkbare graad van bescherming tegen ernstige ziekte en overlijden. Het nieuwe vaccin geeft China een bijkomend middel om een eventuele nieuwe coronagolf in de kiem te smoren.

Goede prestaties

Uit de klinische testen blijkt het SYS6006 vaccin veel minder neveneffecten te hebben op ouderen dan op volwassenen. Mogelijke neveneffecten van klassieke vaccins bij kwetsbare ouderen was de belangrijkste reden waarom deze groep minder gevaccineerd werd.

SYS6006 is ontworpen om effectief te zijn tegen alle oudere varianten en de omikron variant, en blijkt ook te werken tegen de recentste omikron subvarianten. Bij proeven op 4.000 personen in China in december-januari bood het vaccin twee tot vier weken na een booster 85,3% bescherming tegen besmetting.

Het vaccin kan voor langere tijd bewaard worden op 2 tot 8 °C en de productiekost ligt aanzienlijk lager dan andere mRNA-vaccins.

Internationaal?

CSPC is klaar met een productie-eenheid voor het nieuwe vaccin. Het organiseert ook zelf de productie van de grondstoffen zodat de productieketen onafhankelijk en stabiel is. Hoeveel er effectief zal geproduceerd worden nu het aantal besmettingen in China miniem is werd niet bekend gemaakt. Verwacht wordt dat CSPC bij de Wereldgezondheidsorganisatie goedkeuring voor internationaal gebruik zal aanvragen.

CSPC is opgericht in 1994 en heeft zijn belangrijkste productie-eenheid in Shijiazhuang (provincie Hebei). Vandaag is de administratieve hoofdzetel in Hongkong. De firma is genoteerd op de beurs in Hongkong.

Doorbraak

In China zelf kreeg de goedkeuring weinig aandacht. Corona lijkt er na het uitdoven van de december-januari golf verleden tijd. Het beschikbaar maken van een volledig eigen product is nochtans een belangrijke technologische doorbraak. Bij het begin van de pandemie had China. een grote technologische achterstand op westerse bedrijven als BioNTech. Chinese bedrijven hebben met de steun van de overheid alle aspecten van de mRNA-technologie voor vaccins moeten heruitvinden, rekening houdend met de gevestigde patenten.

Bron: Reuters

Print Friendly, PDF & Email