VS: wetenschappelijke samenwerking in vraag

Een 40 jaar oud kaderakkoord voor wetenschappelijke samenwerking , het US-China Science and Technology Cooperation Agreement (STCA), moet volgens deze de VS ‘aangepast en versterkt’ worden in plaats van routinematig verlengd voor vijf jaar.

Foto: Xinhua Disclaimer

Bij het aangaan van diplomatieke betrekkingen in 1979 werd ook het STCA voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen China en de VS ondertekend. Dat is sindsdien om de vijf jaar routinematig verlengd. De volgende vervaldag is 27 augustus.

Te veel wetenschappelijke samenwerking?

De VS wil deze keer slechts een beperkte verlenging met zes maanden aanvaarden. In die periode moet het STCA ‘aangepast en versterkt’ worden. Het Amerikaanse State Department (ministerie van buitenlandse zaken) heeft dat officieel bekend gemaakt.

Het kaderakkoord moedigde samenwerking aan in een breed spectrum van wetenschap en technologie, ondanks de politieke en economische verschillen tussen beide landen. Het ging van biowetenschappen en studie van de atmosfeer tot basisonderzoek in fysica en chemie. Dat het STCA in vraag gesteld wordt is een nieuw symptoom van de koude oorlog die in de VS aangewakkerd wordt.

Opblazen of aanpassen?

Sommigen in de VS willen het STCA volledig opblazen. Ze argumenteren dat de militaire sterkte van China een gevaar voor de VS vormt en dat China wetenschappelijke en commerciële resultaten van de VS steelt. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Callagher, en een aantal republikeinse politici verdedigen dat standpunt.

Voorstanders van verlenging van het akkoord vinden dat de VS ook iets kan leren uit de technologische successen van China . Maar zelfs in dat geval willen ze de voorwaarden herzien om de Amerikaanse innovatieve technologie beter te beschermen in de toegenomen strategische concurrentie.

Twee professoren van Stanford University, Steven Kivelson and Peter Michelson, hebben in een open brief aan president Biden gevraagd om het samenwerkingsakkoord te verlengen, ‘… in het belang van de VS’.

Samenwerking alleen op voorwaarden van VS?

Een woordvoerder van het State Department verklaarde dat de VS zich momenteel niet voor meer dan zes maanden engageert. Die zes maanden moeten toelaten om intern een onderhandelingsmandaat te krijgen voor wijzigingen van het STCA in het belang van de VS.

In theorie blijft het State Department voorstander van een kaderakkoord op regeringsniveau. Mocht dat volledig wegvallen, dan zou elk ministerie of dienst apart met China moeten onderhandelen.

Maar ‘We zien goed de uitdagingen door de Chinese strategie op het vlak van wetenschap en technologie en de Chinese activiteiten in de ruimte; ze bedreigen de nationale veiligheid en de intellectuele eigendomsrechten van de VS. We zijn vast van plan de belangen van het Amerikaanse volk te verdedigen’, aldus de woordvoerder.

Volgens Chinese verantwoordelijken probeert China al sinds vorig jaar afspraken te maken over een normale verlenging, maar zonder resultaat.

Bron: Nikkei Asia; Reuters, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email