Expo 2010-weetjes: Nog 14 dagen

20.000 voorstellingen
Gedurende de 184 dagen waarop de expo loopt, zullen er 20.000 voorstellingen te zien zijn van Chinese of buitenlandse kunstenaars.  Het gaat om 17.300 voorstellingen van 807 shows. Dit betekent dat iedere dag meer dan 100 voorstellingen zullen plaatsvinden.  Wie na het dagelijks werk op het veld reeds volop repeteren, zijn de boeren uit  Jiangxi met de Deshengdrums. Dit instrument is 600 jaar oud en de drums zijn 2 meter hoog. Dagelijks zijn er daarnaast 5 parades op de expo met in totaal meer dan 20 praalwagens.
Systeem voedselveiligheid
De organisatoren van de expo hebben een systeem uitgedokterd om met gebruik van radiofrequentie-identificatie en andere technologieën voedsel te kunnen traceren in geheel de voedselketen van boer over verwerking, transport tot eindstation. Alle restaurants en voedingsleveranciers werden zorgvuldig uitgekozen. Zo’n 2000 werkers uit deze instellingen zijn intensief getraind. Op de site zijn er drie teststations en elk daarvan kan 50 items testen en de resultaten publiceren binnen 30 minuten.  De exposite telt 150 voedingswinkels en 250 restaurants. De menu’s bevatten info over allergenen.
37 robotten op de expo
Op de Expo zullen 37 multifunctionele robotten kunnen worden aangesproken. Naast zingen en dansen kunnen de robotten in de vorm van expomascotte Haibao communiceren met de bezoekers in zes talen en ook foto’s van hen nemen. Elke robot heeft een aanraakscherm op de borst voor antwoorden over verkeer, openbare dienstverlening en expo-info. De Haibaorobotten zullen geplaatst worden in de twee luchthavens en aan de ingang van sommige paviljoenen.
Niet klaar?
In totaal hebben 242 landen en internationale organisaties hun deelname toegezegd, naast 13.000 journalisten. Burgemeester Han Zheng verklaarde in het parlement dat de bouwkost 18 miljard bedraagt en het onderhoud 10 miljard yuan. De werking op proef van de paviljoenen geschiedt op 20 april. Er wordt gehoopt op deelname van 70 % van de deelnemers. In het verleden was het vaak zo dat bij de opening 10 tot 20 % nog niet afgewerkt was. Shanghai wil dit percentage zeker tot onder de 10 % drukken.
4G-testnetwerk
Tijdens de expo zal wereldwijd voor de eerste maal een draadloos 4G-telecomnetwerk worden gebruikt. China Mobile runt on-site een TD-LTE-netwerk. Hierbij wordt samengewerkt met Motorola die gedurende de testen een maximum debiet van 112 megabits per second (Mbps) kon garanderen binnenin de paviljoenen. Er is ook een USB-dongle die zowel 2,3 GHz als 2,6 GHz ondersteunt. China Mobile is verantwoordelijk voor het 4G-netwerk buiten, Motorola binnenin de paviljoenen. De telecomwereld zal uitkijken naar de kwaliteit van de draadloze video binnenin. Later op het jaar wil China Mobile ook in de steden Qingdao, Xiamen en Zhuhai het 4G-systeem TD-LTE uittesten.
Ecovoertuigen geleverd
expocarsDe eerste levering van 40 ecologische passagiersvoertuigen zijn hun test op de exposite begonnen. Er werden airco’s in werking gesteld en tassen met zand in versjouwd om condities zoals in het echt te simuleren. De voertuigen kunnen 1000 km rijden na 8 uur heroplading. In totaal zullen meer dan 1000 schone voertuigen, overigens met diverse technieken, op de expo rijden. Voertuigen met uitlaat zijn niet toegelaten op de exposite.
Lees ons overzichtsartikel Expo 2010; andere artikels klik op tag onderaan

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *