Fietsers Taiwan in vasteland China

Een 20-koppig wielerteam genaamd ‘Bike Angel’, bestaande uit jonge fietsers uit Taiwan en vrijwilligers van het Chinese vasteland, toerde in juli 2022 door de Oost-Chinese provincie Fujian.

De reis was een liefdadigheidsevenement georganiseerd door de Bike Angel Association van Yang Min-chung.

Kans voor tieners

Deze Taiwanese maatschappelijk werker, organiseert dit soort fietsreizen voor kwetsbare tieners uit Taiwan: wezen, jongeren die in armoede leven of tot etnische minderheden behoren. In zijn sociale welzijnswerk heeft hij ontdekt hij dat veel van de kinderen en jongeren die hij wil helpen zich verloren en onzeker voelden over hun toekomst. Hij besloot hen de kans te geven om er eens uit te zijn, een andere omgeving te zien en mentaal te groeien. Een fietstocht op het Chinese vasteland leek hem een uitstekend manier om dat voor elkaar te krijgen.

Kilometers in de benen

In de zomer van 2012 fietsten Yang en 35 tieners eerst Taiwan rond, waarna ze de Straat van Taiwan overstaken en van Beijing naar Xiamen fietsten. In 40 dagen legden ze toen 3.200 kilometer af. Die eerste ‘wielerploeg’ bestond uit 75 leden. Tussen 2012 en 2017 werden er vijf tochten georganiseerd, waaraan ongeveer 180 Taiwanese tieners deelnamen. In 2018 fietsten ze door Zhejiang en Jiangsu om in Shanghai aan te komen.

Jubileum

Gedurende de afgelopen tien jaar hebben meer dan 900 kinderen en tieners uit Taiwan deelgenomen aan dit soort fietstochten naar en in 55 steden op het vasteland. De evenementen worden nu al een decennium lang georganiseerd in die tijd hebben honderden jongeren in totaal 12.000 kilometer afgelegd.

Sterke banden

In 2019 richtte Yang formeel een organisatie op, de Bike Angel Association. Die vereniging heeft nu ook online onderwijsprojecten, bijvoorbeeld cursussen Chinees eten, Engels, fietsen en schrijven. Tijdens de pandemie konden de evenementen niet plaatsvinden, maar de vriendschapsbanden tussen Taiwanese tieners, hun begeleiders en de vrijwilligers uit andere delen van China waren intussen sterk. Ze bleven met elkaar communiceren tijdens de COVID-19-pandemie met zijn lockdowns op het vasteland van China en op het eiland Taiwan.

Man met een plan

Yang is van plan met zijn evenementen de Straat van Taiwan over te steken. Hij wil nu ook fietstochten aanbieden aan basisscholen in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China en kinderen in berggebieden op het Chinese vasteland nieuwe ervaringen bieden.

Grote Kanaaltoerisme

Die nieuwsgierigheid naar vasteland China bij veel Taiwanezen is iets wat ook de toeristische sector onderkent. Op de aan gang zijnde 2022 Taipei Summer Travel Expo, een jaarlijks evenement ter promotie van toerisme in Taiwan, maakt de Association for Tourism Exchange Across the Taiwan Straits (ATETS) reclame voor reizen langs het Grote Kanaal. Dit is een 2.500 jaar oude en meer dan 1000 km lange waterweg tussen Beijing en Hangzhou, immaterieel cultureel werelderfgoed sinds 2014.

evenement jonge fietsers Taiwan in 2018, reportage SHINE https://www.shine.cn/news/metro/1808049903/
(foto Shine / Dong Jun) disclaimer

Politieke context

Fietstochten voor jonge Taiwanezen en toerisme voor burgers van alle leeftijden, het is het soort contacten tussen Taiwan en het moederland dat de Chinese regering toejuicht. Die heeft immers bij monde van Liu Jieyi, van het Taiwan Affairs Office onder de Staatsraad, op 8 juli nog eens benadrukt dat de terugkeer van Taiwan naar China, een punt dat de politieke agenda aanvoert, bij grote voorkeur vreedzaam moet verlopen. Beijing ziet veel in zakelijke, toeristische en persoonlijke contacten tussen burgers van het de facto autonome gebiedsdeel Taiwan en het moederland China. Het principe is: er is 1 China, waar Taiwan onverbrekelijk deel van uitmaakt. Om de vreedzame hereniging te laten verlopen op een manier die met de belangen van alle Chinezen rekening houdt geldt ook hier: één land twee systemen.

Xinhua, Shine.cn (trendy, digitaal medium, gevestigd in Shanghai), Wikipedia, South China Morning Post, Cantonfair.net (website van de toerisme expo)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Fietsers Taiwan in vasteland China

  1. Dit soort activiteiten is de beste manier om mensen van beide zijden van de Straat van Taiwan contact te laten houden.
    Een Taiwanese vriend van mij heeft in september 2019 met zijn Harley-Davidson een toer door West China gemaakt, als lid van een groep HD-fans uit Taiwan en andere delen van China.
    De angst voor de regering in Beijing die in Taiwan zou heersen wordt ons door de Westerse politiek en media aangepraat. Het bestaat wel, maar onder een zeer kleine minderheid. Voor het overgrote deel is het handhaven van de status quo: Taiwan als provincie van China met een speciale status, de favorieten optie. De sterke economische verbondenheid tussen beide regio’s bevestigt dat.
    Echter, ook voor deze zaak geldt dat de Chinese regering snel haar COVID-beleid moet herzien. Toerisme is een belangrijke peiler onder de volksdiplomatie. Het wegblijven van Westerse toeristen heeft als gevolg dat steeds minder westerlingen zich die fijne vakantie in China herinneren, waardoor het anti-China geweld in de media steeds makkelijker geloofd wordt. Dit geldt nog sterker voor Taiwan. Het vasteland is zo dichtbij, maar de laatste paar jaar ook heel ver weg. Het is goed te zien dat deze jonge fietsers kennelijk wel vlot binnengelaten werden. Hun enthousiaste verhalen na thuiskomst zullen de relatie tussen beide zijden goed doen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *