Filippijnen geven gedeeltelijk toe aan Chinese eisen in visserij-incidentVissers en de China Patriotic Association protesteren in Taiwan

Vissers en de China Patriotic Association protesteren in Taiwan

Een dodelijk incident in de Zuid-Chinese Zee heeft China en Taiwan in conflict gebracht met de Filippijnen.

Filippijnse kustwachters hebben op 9 mei een Taiwanees vissersbootje met projectielen doorzeefd in een zeegebied waar de economische zones van Taiwan en de Filippijnen elkaar overlappen. Daarbij kwam een visser om. Beijing deelt de hevige verontwaardiging van Taipei over het incident. Volgens Manila voer het schip in zijn territoriale wateren. De vissers ontkennen dat ten stelligste. De andere Taiwanese vissers en ook heel wat burgers, zowel van het eiland als van het vasteland, zijn overtuigd van de juistheid van de Chinese versie en zijn hevig verontwaardigd.

De woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van het Bureau voor Taiwanese zaken dat onder de Chinese regering valt, hebben gezegd dat Chinezen aan beide zijden van de straat van Taiwan voor elkaar moeten opkomen. Zij eisten ook dat de regering van de Filippijnen haar verontschuldigingen aanbiedt, de zaak grondig onderzoekt en de schuldigen straft. Taipei had gedreigd met grote militaire manoeuvres in het gebied en met een stopzetting van het verlenen van werkvergunningen (er zouden 87.000 Filippijnen in Taiwan werken die elk jaar honderden miljoenen dollar naar hun familie zenden). Na de protesten vanwege Beijing en het ultimatum van Taipei heeft Manila uiteindelijk beloofd om verontschuldigingen aan te bieden, een bezoek te laten brengen aan de familie van het slachtoffer, de zaak op te helderen, de schuldigen te straffen en op korte termijn onderhandelingen te voeren met Taiwan over een visserijverdrag. De Filippijnse regering blijft echter voorlopig weigeren zelf schadevergoeding uit te betalen. Taipei is hier ontevreden over en vindt ook de duidelijkheid van de bewoordingen waarmee de Filippijnse regering reageert ondermaats. Het plan om sancties op te leggen en militaire oefeningen te houden blijft gehandhaafd.  Manila heeft de woede van het publiek en de media in China opgewekt door de ernst van het incident in eerste instantie af te zwakken en door de uitspraak dat het niet wist met wie het moest gaan praten, ‘vanwege het principe dat er maar 1 China is’.

In China en Taiwan gaan er stemmen op die menen dat de Chinezen nog beter moeten samenwerken, zich niet laten verdelen en dat er een oplossing moet komen voor de spanningen en incidenten in de Zuid-Chinese Zee. De Chinese visie is dat landen zoals de Filippijnen en Vietnam zich door de VS laten opjutten om in het gebied steeds agressievere eisen te stellen en incidenten uit te lokken.

Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *