Foxconn beschuldigd van onwettige praktijken in iPhone city

Vlak voor de lancering van de iPhone 11 werden Apple en zijn leverancier Foxconn beschuldigd van onwettige praktijken in de grootste fabriek van iPhones te Zhengzhou. Beide geven toe dat er te veel uitzendarbeiders werken en dat ook de overuren boven de wettelijke beperkingen stijgen. Dat er werk onder dwang plaats vindt, wordt ontkend. De twee beweren dat de overuren en bonussen normaal worden uitgekeerd.

Apple heeft zopas de iPhone11 gelanceerd. De helft van ’s werelds iPhones worden vervaardigd te Zhengzhou in wat soms iPhone City wordt genoemd, een fabriek van 1,4 miljoen m². In de aanloop van het op de markt brengen van de nieuwste versie werd er blijkbaar dag en nacht gewerkt.

Volgens ngo China Labor Watch bestaat de helft van de arbeidskrachten te Zhengzhou uit uitzendkrachten terwijl de wettelijke limiet 10% maximum bedraagt. Volgens China Labor Watch (CLW) presteren de werkers minstens 100 overuren per maand, terwijl de maandelijkse limiet op 36 uren ligt. Het CLW-rapport vond eveneens dat degenen die tijdelijk werkten niet dezelfde voordelen kregen als de permanente arbeidskrachten terwijl wettelijk de sociale voordelen dezelfde moeten zijn. Volgens CLW betaalt Apple gewoon de minimumlonen. Hoewel de bijdragen voor de sociale zekerheid stegen van 2015 tot 2018 vallen deze onder de wettelijke vereisten, aldus CLW.

Op de vraag om een reactie, heeft Apple een intern onderzoek gelast. Behalve dat toegegeven wordt dat er te veel uitzendkrachten werken, worden de meeste beschuldigingen verworpen. Volgens Apple wordt ‘alle overwerk voldoende vergoed. Er is geen bewijs van gedwongen overuren’. Ook Foxconn verwierp het merendeel van de CLW beschuldigingen. Foxconn beweert verder dat het een concurrentieel salaris aanbiedt en sociale voordelen die het niveau overstijgen van wat door de regering wordt opgelegd.

Vermelden we nog dat de nieuwe iPhone betere foto mogelijkheden biedt, ook een supersnelle chip heeft maar geen 5G functionaliteit bevat. Weibo verrichtte woensdag een onderzoek bij 682,000 online gebruikers en 70 % van hen zeggen niet van plan te zijn het toestel te kopen. Tijdens het eerste semester was China de tweede grootste markt van de iPhone.

Global Times, SCMP; bfmtv.com/,

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Foxconn beschuldigd van onwettige praktijken in iPhone city

  1. China Labor Watch is verre van een neutrale organisatie voor arbeidsrechten. Het is een door de VS gesteunde organisatie die voortkomt uit de opstand van 1989. Ze documenteert en ondersteunt abeidsconflicten in China met als onuitgesproken doel via deze conflicten het politieke systeem te veranderen. De informatie die ze verstrekt is altijd dubbel te checken.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.