Gaan tech platformen hun personeel beter behandelen?

Zeven departementen hebben de online cateringplatforms aangespoord om de rechten en belangen van hun bezorgers te beschermen. Ondertussen zijn ByteDance, Meituan, JD.com en Alibaba begonnen met nieuw personeel aan te werven ter afbouw van het 996-werkregime.

De richtlijnen ten aanzien van de voedselbezorgingssector gaan uit van de marktregulator SAMR, de Cyberspace Administration of China, het Ministerie van ¨Politie, het ministerie van Handel  en de Nationale Commissie voor ontwikkeling en hervormingen. Vooreerst moet aan de verdelers minstens het lokaal minimumloon worden betaald. Vervolgens moeten de platformen hun verdeelroutes verbeteren, de werkintensiteit verminderen en de opleiding qua verkeersveiligheid voor hun werkers opvoeren.

Volgens Renwu hebben deze platformen sinds 2017 de tijdslimiet voor hun verdelers om een levering van 3 km te bezorgen verminderd van één uur tot 38 minuten. De platformen wordt verboden de strengste algoritmen te gebruiken om de route uit te stippelen, maar wel een gemiddelde van algoritmen te gebruiken. Ook voor rusttijden, stiptheid en beschikbaarheid moeten de beoordelingscriteria redelijk zijn. De richtlijnen dringen er bij de platformen en hun derde partij partners ook op aan dat hun verdelers toegang krijgen tot de sociale zekerheidsschema’s. Daar komt bij dat de platformen aangeraden wordt de opleiding inzake voedselzekerheid te versterken. Slimme opbergkastjes en slimme helmen worden eveneens aangemoedigd.

De twee grootste platformen Meituan en Ele.me hebben al beloofd om de werkvoorwaarden van hun personeel waarover veel verontwaardiging bestond op de sociale media, te verbeteren. Er werken meer dan 6 miljoen koeriers in de sector waarin jaarlijks 300 miljard yuan omgaat. Naar verluidt is echter nog niet duidelijk hoe de nieuwe regels zullen worden afgedwongen en welke de straffen zijn bij overtreding.

Aanwervingen

Buiten de sector van bezorging aan huis hebben andere internetgroten zoals Bytedance en Kuaishou beloofd wat te zullen doen aan hun 996-overurensysteem. Wie dit zegt, belooft ook meer personeel aan te werven voor dezelfde hoeveelheid werk. De voorbije twee maanden hebben zowel Bytedance, Meituan, JD.com en Alibaba rekruteringscampagnes afgekondigd voor 2022. Alibaba opent 113 nieuwe posities waarvan 45 voor pas afgestudeerden. De Ant groep is van plan volgend jaar meer dan dubbel zo veel afgestudeerden aan te werven dan dit jaar. Meituan iwil in 2022 10.000 afgestudeerden aan te werven, een duidelijke verhoging in vergelijking met de 3000 dit jaar. Tech Planet specificeert dat het aantal nieuwe banen bij JD.com volgend jaar 30% hoger zal liggen dan dit jaar. Tencent startte vorig jaar met zijn grootste rekruteringscampagne ooit om dit jaar 5000 pas afgestudeerden aan te werven, 42% meer in vergelijking met vorig jaar.

GT, Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *