Gebied rond grote Baai een echte innovatiehub

Steeds meer onderwijsinstellingen uit Hongkong gebruiken Guangdong als productiebasis terwijl initiatieven uit Guangdong open staan voor technologie uit Hongkong en Macao. Het gebied rond de Grote Baai is al een innovatiehub die hoger staat dan Beijing en Shanghai.


China Spallation Neutron Source bij Songshan Lake Science City, Dongguan (Foto Peoples Daily)

De Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area (GBA) , een stadscluster in het zuiden van China dat Hong Kong, Macao en negen steden in de provincie Guangdong omvat, kent dagelijks verhalen over wetenschappelijke en technologische innovaties. Wetenschappelijke onderzoeksprojecten van veel Hong Kong-universiteiten kiezen Guangdong voor productie en industrialisatie. Dit is een recente trend in de technologische samenwerking tussen Guangdong-Hongkong-Macao, aldus voorzitter Gordon Lam Chi-wing van de Hong Kong Technology Association. De voordelen en prestaties van wetenschappelijk onderzoek van Hong Kong en Macao, gecombineerd met de sterke productiecapaciteit van Guangdong, hebben immers een belangrijke rol gespeeld bij de technologische vooruitgang.

Realisaties

De uitbouw van een reeks startersgebieden in de GBA komt in een stroomversnelling: daarbij horen de Guangming Science City in Shenzhen en Songshan Lake Science City in Dongguan.  Terwijl de China Spallation Neutron Source (CSNS), een wetenschappelijk apparaat gebouwd in de Songshan Lake Science City al stabiel functioneert en het fase-Ⅰproject van China Environment for Network Innovations (Shenzhen), een nationaal belangrijk wetenschappelijk en technologisch infrastructuurproject voltooid is en in gebruik genomen. Tijdens China’s 14e vijfjarenplan (2021-2025) is de GBA onder meer van plan door te gaan met de bouw van het faseproject van CSNS, Pengcheng Cloud Brain, een belangrijke technologiefaciliteit op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI ), een geavanceerde attoseconde laserfaciliteit en een cold seep ecosysteemonderzoekscentrum en een menselijk cellijncentrum om de materiële basis te leggen voor verdere innovaties.

Open samenwerking

‘Sommige apparaten uit de de negen GBA-steden van Guangdong staan open voor Hong Kong, Macao en de rest van de wereld’, zegt Liang Qinru, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Wetenschap en Technologie van de provincie Guangdong. Liang vermeldt dat de drie spectrometers van het CSNS bijna 500 projecten voor gebruikers hebben voltooid, van wie meer dan 10 procent uit Hong Kong en Macau komt en dat de afdeling van het National Supercomputer Centre in Guangzhou voor Hong Kong en Macao meer dan 200 gebruikers uit de twee regio’s heeft bediend. Het nationale laboratorium van Guangzhou is geopend; het Centrum voor Regeneratieve Geneeskunde en Gezondheid en het Centrum voor Kunstmatige Intelligentie en Robotica onder het Hong Kong Institute of Science and Innovation, werken al op proef; de Greater Bay Area Association of Academicians werd opgericht in Hong Kong; evenals het nationale centrum voor technologische innovatie in de Greater Bay Area


Qianhai Shenzhen-Hong Kong Youth Innovation and Entrepreneur Hub

Eind 2021 had het South China Technology Commercialization Centre in de GBA meer dan 60.000 items van uitstekende innovatiebronnen verzameld uit Hong Kong, Macao en het Chinese vasteland en trok het meer dan 750 hoogwaardige wetenschappelijke en technologische diensten aan. Instellingen en meer dan 3.000 wetenschappelijke en technologische ondernemingen uit het hele land lanceerden meer dan 3.600 producten met betrekking tot wetenschappelijke en technologische diensten en faciliteerden transacties ter waarde van 868 miljoen yuan ($ 130 miljoen). Terwijl verschillende factoren samenkomen in de GBA krijgt een modern industrieel systeem er snel vorm.

Innovatiecluster

Door zich te concentreren op gebieden zoals informatie- en communicatietechnologieën van de nieuwe generatie, geavanceerde batterijmaterialen, hoogwaardige medische apparatuur, intelligente apparatuur, intelligente mobiele terminals en ultrahoge definitievideo’s, heeft de GBA een aantal competitieve geavanceerde clusters van productiefaciliteiten ontwikkeld. De bouw van het fase-Ⅰ Ethyleenproject van ExxonMobil te Huizhou is aangevat.

Statistieken toonden aan dat meer dan 300 miljoen yuan voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten door de provincie Guangdong zijn toegewezen aan projecten uit Hong Kong en Macao, waarvan meer dan 10 universiteiten en onderzoeksinstituten in de 2 gebieden genieten. Vorig jaar bedroeg het aantal nationale hightechbedrijven in de negen steden van Guangdong die betrokken zijn bij de GBA-uitbouw 57.000; en in deze steden werden in totaal 780.000 patenten verleend, waaronder bijna 100.000 voor uitvindingen. Het innovatiecluster Shenzhen-Hong Kong-Guangzhou staat volgens de World Intellectual Property Organization (WIPO) al twee jaar op rij op de tweede plaats wereldwijd qua innovatieindex, hoger dan Beijing en Shanghai. De bouw van een internationaal centrum voor wetenschap en innovatie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van de innovatiecapaciteiten van de Greater Bay Area

Peoples Daily Disclaimer foto’s

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *