Gerichte steun aan hoogwaardige buitenlandse investeringen

De Chinese overheid heeft een pakket maatregelen bekend gemaakt om buitenlandse investeringen te ondersteunen. Het gaat vooral om hulp om de covid-19 maatregelen te verteren en om aanmoedigingen om in sectoren met hoogwaardige technologie te investeren. Blikvangers zijn een vlotte toegang tot China voor het buitenlands personeel, en de mogelijkheid om rechtstreeks kapitaal op te halen op de Chinese beurzen.

Foto Xinhau/Wang Song Disclaimer

Het pakket van 15 maatregelen is gezamenlijk uitgevaardigd door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming – het superministerie van economie- en vijf andere ministeries. De nadruk ligt op de industrie.

Het eerste doel is de bestaande buitenlandse investeringen in China te stabiliseren. Dit is een antwoord op de ontevredenheid van die bedrijven over de voortdurende covid-19 maatregelen en op de pogingen van de VS en in mindere mate de EU om buitenlandse bedrijven uit China te doen wegtrekken.
Het tweede doel is buitenlandse investeringen te leiden naar industriële sectoren met gesofistikeerde technologie. Dat helpt niet enkel bij de technologische upgrading van China, maar werpt vooral een dam op tegen pogingen van sommigen in het Westen, met president Biden op kop, om een technologische ontkoppeling op te leggen.

Yao Jingyuan, onderzoeker bij de adviesraad van de regering, verklaarde aan de krant Global Times dat China buitenlandse investeringen nodig heeft om zijn industrie op een hoog technologisch peil te brengen. De investeerders zullen er volgens hem geen spijt van krijgen want de winstvoet zal hoog zijn en de toekomst rooskleurig.

Liu Yuanchun, president van de Shanghai University of Finance and Economics wijst op het groeiend belang van investeringen in de industrie. De investeringen in infrastructuur zijn min of meer verzadigd, en investeringen in vastgoed nemen af.

Specifieke maatregelen

De 15 punten bevatten onder meer een oproep om de open deur politiek te concretiseren in meer nieuwe buitenlandse investeringsprojecten en om projecten waarover een akkoord bestaat sneller uit te voeren.

Buitenlandse investeringen worden toegelaten in alle sectoren behalve wanneer expliciet verboden. Er komt een nieuwe lijst met sectoren waarin investering aangemoedigd wordt. Het verschaffen van terreinen,organiseren van handelsstromen en zakencontacten moeten gemakkelijker gaan.

De maatregelen bevoordelen specifiek de medische sector, de halfgeleiders, de chemische nijverheid, gesofistikeerde machines, belangrijke machineonderdelen, moderne dienstverlening engroene en innovatieve sectoren. Dat komt grotendeels overeen met sectoren waarvan de VS de ontwikkeling in China wil afblokken.

Voordelen zijn er ook voor wie in het minder ontwikkelde centraal of westelijk China wil investeren

Buitenlandse investeerders kunnen toelating krijgen om kapitaal op te halen op de Chinese beurzen, zowel op de hoofdbeurzen als op de gespecialiseerde beurzen voor innovatieve technologiebedrijven.

Bij de concrete maatregelen hoort het vergemakkelijken van reizen naar China door personeel van buitenlandse bedrijven en hun families, door soepeler Covid-19 toegangsprocedures.

Lokale overheden moeten samenwerken met buitenlandse investeerders om hen te helpen bij het in stand houden van leveringsketens, door er voor te zorgen dat het transport van inputs en van afgewerkte producten vlot kan verlopen. Naast moderne industrie moeten ze ook moderne logistiek en nieuwe energieën ondersteunen.

Het in de eerste acht maanden van dit jaar geïnvesteerde buitenlandse kapitaal steeg met 16,4%, maar vorig jaar lag het 4,6% lager dan vóór de pandemie. In de hoogtechnologische industrie nam het dit jaar toe met 33,6% en in het westelijk deel van China met 43%.

Bronnen: Global Times, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *