Gooit nieuwe speler het internetsysteem overhoop?

Het verenigde kabeltv netwerk China Broadcasting Network Corp (CBNC) kreeg vorig jaar een licentie voor 5G dat uitgebaat wordt door Unified National Network (UNN). UNN heeft al fondsen aangetrokken van 46 strategische investeerders, vaak krachtige staatsondernemingen maar ook van Alibaba. Kan UNN een sterke speler worden in het internetlandschap waarbij privéondernemingen almaar hun invloed uitbreiden?

State Grid wil ook in 5G

De stichting van China Broadcasting Network Corp (CBNC) dateert uit 2014 toen de kabel-tv operatoren zich verenigden in één netwerk. Dit was vrij winstgevend in het tijdperk voor de smartphone en de satelliet tv. Met de opkomst van streaming platformen zoals iQiyi, Tencent Video en Alibaba’s Youku daalde het aantal abonnees van kabel-tv tussen 2016 en nu van 64% tot 46%. Naar verluidt wil de overheid de afkalving van de invloed van deze provinciale kabel-tv netwerken die één miljoen personeelsleden tellen, tegengaan. In dit kader past het initiatief om UNN een licentie te verlenen voor 5G waarbij draadloos 5G, breedband en betaal-tv in één bundel worden aangeboden.

In mei tekende CNBC met China Mobile een tienjarige overeenkomst over een gedeeld 5G netwerk en vorige maand richtte het daartoe de 5G dochteronderneming Unified National Network (UNN) op. Deze trok vrij snel voor 100 miljard yuan investeringen aan van 46 investeerders waarbij 11 beursgenoteerde ondernemingen en ook ondernemingen van de provinciale tv netwerk operatoren. Bij de investeerders behoren Citic Group, het Xinjiang Production and Construction Corps, State Grid en Alibaba. De twee laatste firma’s brengen elk 10 miljard yuan in en hebben zo 9,8 van de aandelen. CNBC blijft de grootste aandeelhouder met 51% van de 101 miljard aan kapitaal.

De elektriciteitsverdeler State Grid telt 3 miljoen transmissietorens in zijn elektriciteitsnetwerk die basisstations voor 5G kunnen huisvesten. State Grid kan zo 5G dienstverlening aan zijn klanten aanbieden en UNN een voordelig stroomtarief. Dit lijkt een win-win: UNN heeft een sterke strategische partner terwijl het State Grid wil uitbreiden tot het Internet of Things. Alibaba hoopt toegang te krijgen tot 200 miljoen gezinnen in de hoop verder te kunnen uitbreiden tot in de slimme huiskamers en met Internet of Things. Het valt nog te bezien of het nieuwe netwerk in het 5G landschap als een echte kracht voor verandering zal fungeren en hoe de andere netwerk giganten zullen reageren.

Week in China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *