Grootste producent van elektriciteit ter wereld is Chinees

Door de fusie van twee grote staatsbedrijven ontstaat de grootste producent van elektriciteit ter wereld. Het steenkoolbedrijf Shenhua Group en de elektriciteitsproducent China Guodian Corp, smelten samen tot China Energy Investment Corp. Ltd. De fusie is beslist door de Chinese regering.

elekktriciteitHet nieuwe bedrijf heeft activa ter waarde van 270 miljard dollar. Shenhua is de grootste steenkoolproducent ter wereld. China Guodian Corp is één van de grote Chinese elektriciteitsproducenten, en baat onder meer een kerncentrale uit in de provincie Jilin. Beide bedrijven hadden hun hoofdvestiging in Beijing.
In China zelf hebben nog drie andere staatsbedrijven uit de energiesector meer activa: het gaat om een oliebedrijf, een petrochemisch bedrijf en State Grid, de beheerder van het elektriciteitsnet, die bij ons bekend werd als kandidaat aandeelhouder van Eandis.
Shenhua en Guodian blijven (voorlopig) nog wel apart werken als filialen van het moederbedrijf, en houden ook hun eigen beursnotering. Ze zijn van plan ook nog een joint venture op te richten die zich gaat toeleggen op steenkoolcentrales.
Door het samengaan van de twee reuzen komt een einde aan het bikkelen over de steenkoolprijs voor de elektriciteitscentrales, die de laatste tijd in stijgende lijn gaat. Het gaat hier immers over een verticale integratie: de steenkoolleverancier gaat samen met een grote verbruiker. Dat maakt de fusie op zichzelf voordelig voor beide partijen.
Het is niet duidelijk of de fusie gevolgen zal hebben voor de regeringsplannen om het aandeel van steenkool in de productie van elektriciteit snel terug te schroeven.

Geen alleenstaand geval

Het samengaan past echter ook in een bredere campagne van de overheid om het aantal grote staatsbedrijven te verminderen, tot een meer rationele structuur te komen en op wereldvlak concurrentieel te worden. Zo zijn al staatsbedrijven uit de staalsector en uit de nucleaire sector samengesmolten. Een ophefmakende fusie vond plaats tussen de twee grote fabrikanten van treinstellen in 2015; samen vormen ze CRRC, de grootste fabrikant van treinmateriaal ter wereld. In 2016 fuseerden COSCO en China Shipping Group tot één der grootste scheepsbedrijven ter wereld.  Volgens een woordvoerder van SASAC, het ministerie dat de grote staatsbedrijven beheert, staan dit jaar nog fusies op het programma bij de overblijvende 98 bedrijven die het ministerie in portefeuille heeft. Informeel wordt eraan gedacht het aantal tot 80 terug te brengen.
Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *