Grote fusie in sector zeldzame aardmetalen

Drie groepen in de sector zeldzame aardmetalen zijn gefuseerd tot de China Rare Earth Group. Het doel naast het beschermen van de hulpmiddelen is om internationaal sterker te staan bij het bepalen van de prijzen

Smelterij in Ganzhou

China Minmetals Corp, Aluminum Corp of China (CHALCO) en Ganzhou Rare Earth Group Co  hebben gezamenlijk de China Rare Earth Group gevormd, zo meldt de Assets Supervision and Administration Commission (SASAC) . De SASAC wordt de bestuurder in naam van de regering. Volgens CCTV heeft SASAC 31 % van de aandelen, China Minmetals Corp, CHALCO en de Ganzhou Rare Earth Group elk 20%.

Naar verluidt gaat het in de sector om de grootste fusie ooit. Ze omvat vooral spelers uit Zuid-China. Andere bedrijven zoals China Northern Rare Earth Group, Xiamen Tungsten en Guangdong Rare Earth Group zijn niet betrokken. De nieuwe groep staat in voor 31% van de mijnquota en voor 62%  van de Chinese leveringen van zeldzame aardmetalen.

Bedoeling is volgens experts geen zeldzame aardmetalen meer te verspillen maar ze integendeel te gebruiken in strategische nijverheden als halfgeleiders ven elektrische voertuigen. Andere doel is vooruit te lopen op mogelijke handelsspanningen met de VS. Niettegenstaande China vroeger ook domineerde, had het wegens de interne versnippering weinig in de pap te brokken wanneer internationale prijsafspraken werden gemaakt. De nieuwe groep zou als een soort troefkaart gelden.

In november steeg de uitvoerprijs echter met 36% in vergelijking met een jaar geleden. Volgens US Geological Survey viel het Chinees aandeel in de wereldproductie terug van 84% in 2014 tot 58% vorig jaar. Toch bezat het in 2020 36% van de wereldreserves voor Vietnam en Brazilië met 18%. Tijdens de eerste 11 maanden voerde China 44.830 ton uit en dat is 43% meer op jaarbasis.

GT, scmp

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *