Grote steden tegen eind 2023 gedekt door IoT

China heeft een driejarig actieplan voor de Internet of Things (IoT)-sector afgekondigd dat tegen eind 2023 IoT dekking voorziet in de grote steden. Het plan vraagt de krachten te bundelen om verdere technologische doorbraken te maken en het hoopt op 10 IoT bedrijven met meer dan 10 miljard yuan omzet. Ondertussen zijn mijnbouw evenals ijzer- en staalfabrieken al met de digitaliseringstechnologie uitgerust. Ook Haier zet op deze trend in.

Slimme productie in IoT-bedrijf Huzhou

 IoT is de infrastructuur die diensten verschaft zoals het detecteren, versturen en verwerken van informatie via verbindingen tussen mensen, machines en objecten. Het IoT versterkt verschillende sectoren. Productie uitrusting met sensoren kunnen van een afstand bediend worden, een slimme luidspreker kan met de stem worden gecontroleerd en slimme wegen en voertuigen maken zelfsturing mogelijk.

Geschat wordt dat de schaal van ’s lands IoT-nijverheid in 2020 2400 miljard overtrof terwijl het 13-de vijfjarenplan maar 1500 miljard yuan voorzag. Eind vorig jaar telde China 1,2 miljard IoT sim-kaarten en statistieken tonen dat 200 IoT bedrijven meer dan één miljard yuan omzet hebben.

Plan

Controle van graafmachines in cementfabriek

Om de ontwikkeling te stimuleren, hebben 8 Chinese ministeries een gemeenschappelijk actieplan opgesteld voor de komende 3 jaar. Het document specificeert de belangrijkste taken en doeleinden en wil dat tegen 2023 de belangrijkste steden door IoT gedekt worden. Tot nu toe heeft de sector 370 standaarden uitgewerkt. Nieuwe zakelijke modellen van IoT toepassingen ontstonden in het maakwerk zoals controle op afstand, monitoring van energieverbruik en veiligheidsmonitoring. Met de ontwikkeling van zulke systemen zoals videobewaking, milieu monitoring, slimme rook detectie en slimme straatlampen ontstond een mechanisme voor het onderling delen van gegevens.

Toch ligt China behoorlijk achter in de productie van chips en hoogwaardige sensoren. Het nieuwe actieplan stimuleert doorbraken in kerntechnologie op het vlak van intellisense, nieuwe communicatie op korte afstand en precisie in positionering. Het wil de krachten bundelen om een reeks IoT-terminals, platforms en diensten te lanceren met geavanceerde technologieën, buitengewone prestaties en een goede gebruikerservaring. Het actieplan streeft naar 10 IoT bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljard yuan en met integratie van KMO’s/MKBs. Het plan legt vooral de nadruk op de ontplooiing van IoT bij sociaal bestuur, toepassing in de industrie en ook op consumptie door mensen. Het stelt als hoofddoel twee miljard verbindingen, aldus het ministerie. Dit zou er op neerkomen dat de grote steden in wezen IoT-dekking hebben zodat de modernisering van het sociaal bestuur, de digitalisering van het maakwerk en de verbetering van het verbruik een steviger fundament zullen krijgen.

Praktijk

Controlekamer Hunan Valin Xiangtan Iron and Steel

In de praktijk werkt de grootste Chinese producent van huishoudtoestellen Haier voor de digitalisering van het productieproces samen met China Mobile en Huawei. Dit maakt kwaliteitscontrole mogelijk met een precisie van 99% of 10% meer dan door menselijke inspectie en tegen een lagere kostprijs. Camera’s ontdekken ook of de veiligheidsvoorschriften door het personeel worden nageleefd.

De modernste technologie wordt eveneens gebruikt voor de digitalisering van de ijzer- en staalindustrie; In Hunan Valin Xiangtan Iron and Steel te Xiangtan worden de 4 grote elektromagnetische brugkranen gecontroleerd op afstand vanuit de controlekamer. Shougang Jingtang United Iron and Steel te Tangdshan heeft ook een centrale controlekamer van waaruit de 4 vier hoofdapparaten van cokesovens, namelijk de cokesduwer, het cokesbarrièrevoertuig, het cokesblusvoertuig en de kolenlaadwagen worden bestuurd. De vier sturen hun gegevens op hun beurt door naar de controlekamer. De efficiency van de productie verbeterde met 15%. Bij Ansteel Information Industry te Dalian worden de gegevens over temperatuur, trillingen, druk en stroom die de sensoren verzamelen in realtime naar een cloud platform gestuurd waar monitoring, diagnose en probleem oplossing verricht wordt. In het verleden duurde de controle bij een defect tussen 30 minuten tot één uur en dit is nu verminderd tot 10 minuten. Het aantal afgewezen producten  daalde van 7 % tot 3,8%. .

De mijnbouw doet eveneens voordeel met de modernste digitalisering. 200 meter onder de grond van Jinneng Holding Group in Datong worden de kolen uitgegraven, gescreend, geladen en dit werk wordt op afstand uitgevoerd door operators aan computers in een grondcontrolecentrum, waar een groot scherm in realtime video’s toont van elk ondergronds kanaal en controlepunt, evenals alle relevante indicatoren. In Shaanxi Shengwei Building Materials Group  daalde het aantal onverwachte machineonderbrekingen met 70 procent nadat een slim zelfdiagnose systeem was geïnstalleerd en de onderhoudskosten verminderden met 30 procent.

Peoples Daily, www.objetconnecte.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *