Foxconn waardevolste niet-vasteland bedrijf in China

Volgens het Hurun rapport droeg iPhone assembleerder Foxconn (Hon Hai) het meeste van de niet uit het vasteland afkomstige bedrijven bij tot de Chinese economie. De autonijverheid telt het meest bedrijven in de top 100 met Volkswagen, GM en Toyota in de top 5.

Het is eveneens auteur Rupert Hoogewerf van de rijken top die ook het top 100 klassement opstelde Hurun Largest Foreign and Hong Kong/Macau/Taiwan Companies in China 2021.  Dit zijn de honderd ondernemingen die het meest bijdroegen tot de Chinese economie. Voorwaarde om tot de lijst door te dringen, is minstens 5000 tewerkgestelden en een jaaromzet in China van $1,5 miljard. Vooral de omzet en het aantal personeelsleden wegen zwaar door, aldus Hoogewerf. Deze honderd droegen 6% bij tot het Chinese bnp en tellen samen 2,5 miljoen arbeidskrachten.

De 10 grootste buitenlandse en Hongkong/Macao en Taiwan bedrijven zijn

1Hon Hai Precision Elektronische onderdelen
2VolkswagenAuto’s en onderdelen
3GM Auto’s en onderdelen
4AppleConsumenten elektronica
5ToyotaAuto’s en onderdelen
6Charoen PokphandLandbouw
7HSBCFinanciële diensten
8Robert BoschAuto onderdelen
9  Samsung Consumenten elektronica
10 HondaAuto’s en onderdelen

Bovenaan staat Hon Hai Precision beter bekend  als Foxconn en tevens ’s werelds grootste producent van elektronische onderdelen. Het opende in 1988 haar eerste Chinese fabriek te Shenzhen en telt volgens Hurun nu 600.000 tewerkgestelden in China. In de Hurun Global 500 staat het op de 284-ste plaats met een waarde van $ 59 miljard. Tweede staat Volkswagen die de Chinese markt betrad in 1984 en intussen met de joint-ventures bij 100.000 personeelsleden telt. VS autobouwer GM staat op de derde plaats en stelt 58.000 werknemers te werk met de joint-ventures er bij. 61% van de ondernemingen zijn verbruikersmerken De autosector is met 16 bedrijven het meest vertegenwoordigd. Volkswagen, General Motors (GM) en Toyota staan zelfs in de top 5. 34 van de bedrijven zijn afkomstig uit de VS, 14 zijn uit Japan, Het VK en Duitsland volgen elk met 12 en 8 zijn uit Frankrijk. De top 5 landen zijn goed voor 80% van de lijst.  Een op 5 kwamen al 100 jaar geleden en het gemiddelde bedraagt 57 jaar, aldus Hoogewerf

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *