Guangzhou wil lichtpollutie aanpakken

De hoofdstad van Guangdong, Guangzhou, wil als eerste stad in China straffen opleggen tegen de lichtvervuiling. Momenteel wordt de haalbaarheid hiervan bestudeerd.
Kanton wordt wel eens de stad zonder nacht genoemd. Medisch onderzoek toont aan dat een teveel aan licht diverse schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zoals hoofdpijn, stress, angst en een verminderde seksuele functie. Het aantal oogziekten is ook hoger bij stedelingen dan bij rurale bewoners.

De normale lichtintensiteit is 15 lumens, maar in de ‘Beijing Road’ bedraagt deze 1000 lumens, 50 maal de standaardwaarde, aldus researcher Li Mingguang. Andere zakendisctricten, straten, bars en ontspanningsplaatsen veroorzaken ook lichtpollutie met hun neonlampen en lichtreclameborden. De glazen wanden van de wolkenkrabbers reflecteren bovendien het licht.
Toch wordt het vastleggen van normen en standaarden een harde dobber. Zo wordt onder meer gepleit voor een beperking van de tijdsduur van de lichtreclameborden. Alle neonlichten en reclamelichten zouden om 10u00 of 19u30 moeten afgezet worden, aldus astronoom Li Jianji, misschien met een verlenging gedurende het weekend. Momenteel brandt deze lichtreclame 24/24 en 7/7. Vooral in het centrum rond de twee oevers van de Parelrivier is de toestand ernstig geworden vergeleken met enkele jaren geleden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *