Xi'an herbouwt oude stadswallen voor 12 miljard

De cultuurhistorische stad Xi’an is van plan 12 miljard te besteden aan de heropbouw van z’n stadsmuren enerzijds en aan de bouw van vier nieuwe musea gewijd aan diverse dynastieën anderzijds.

Restant vroegere Xian-stadsmuren

Restant vroegere Xian-stadsmuren


Xi’an is nu de hoofdstad van de provincie Shaanxi. De stad vormde het hart van het begin van de Chinese beschaving, want de Qindynastie, die China verenigde, had vlakbij zijn hoofdstad. Het was ooit onder de vorige naam Chang’an hoofdstad van China als oostelijk eindpunt van de zijderoute. Tijdens de bloeiende Tangdynastie telde de stad, toen met 84 km² de grootste ter wereld, 1 miljoen inwoners.
De stad wil dus nu eventjes 12 miljard besteden aan de heropbouw van zijn oude stadsmuren. Deze waren 12 meter hoog en 14 km lang en gebouwd van 1368 tot 1644. Naast deze heropbouw komen er nog vier musea bij, elk gewijd aan een bepaalde dynastie: de Zhou (1045-265 vC), de Qin (221-206 vC), de Han (206 vC-220 nC) en de Tang (618-907). Er zal speciaal over gewaakt worden dat de nieuwbouw geen schade aanricht aan de nog bestaande stadsmuren.
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “Xi'an herbouwt oude stadswallen voor 12 miljard

  1. Tsja, het is maar waar je je geld aan uit wilt geven. Hier in Nederland zou er bijna een opstand komen denk ik, vanwege het absurd hoge bedrag dat er voor wordt uitgetrokken.

  2. Het gaat om 12 miljard yuan, niet euro, dat is toch al tien keer minder.Maar je hebt gelijk, het blijft een absurd hoog bedrag. Tenzij de Chinese journalist die dit schreef zoals zovele Chinezen moeite heeft met miljarden en miljoenen, waarvoor de Chinese taal geen woord heeft, en het om 120 miljoen euro gaat in plaats van 1,2 miljard.

  3. Ah, dat scheelt al een boel. Nu ik het artikel lees, zie ik dat het daar niet zo vermeld staat.
    Het zal echter ook wel op een Chinese maner worden aanbesteed. D.w.z. dat een groot deel van het geld terug vloeit in de zak van ambtenaren.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *