Het nieuwe nummer van China Vandaag is gearriveerd

China Vandaag is, net zoals de blog die u nu leest, een Nederlandstalig medium van de Vriendschapsvereniging België China (VBC). Het nummer 01 van het nieuwe jaar, het jaar van de Tijger voor Chinezen en andere inwoners van landen in Azië, rolt van de drukpersen! Binnenkort vinden abonnees het in hun brievenbus.

Op de Facebookpagina van het blad en die van zijn hoofdredacteur Ng Sauw Tjhoi wordt FB-vrienden een sneak preview  (20+) China Vandaag | Facebook gegund. Wij namen een kijkje.

China Vandaag

Een nieuwe lente, een nieuw …

De inhoudstafel van dit nummer kleurt Chinees-Lentefeestelijk rood met nieuwjaarswensen en vele ‘dingen die je nog niet wist over het Chinese Nieuwjaar’. Net zoals ChSq houdt CV graag de vinger aan de pols van de actualiteit, met zelfs al een foto van 5 februari, de opening van de Olympische Winterspelen. Die spelen, Beijing 2022, en bij uitbreiding de wintersport komen ruim aan bod. Er wordt een verrassend verband gelegd met een thema dat de berichtgeving rond de koude oorlog tegen China al tijdenlang beheerst: Xinjiang, de autonome regio van de Oeigoeren. In CV bekijkt Ng Sauw Tjhoi de regio vanuit een onverwachte invalshoek en hij vraagt de lezer: ooit gehoord van Xinjiang als bakermat en eigentijds centrum van de skisport?

What’s on China Vandaag?

Verder zijn er vaste actualiteitenrubrieken zoals ‘Welingelichte Bronnen’ of ‘Een Mening’. In dit kader is er ook de geheimzinnige nieuweling ‘Het cijfer’. De correcte cijfers krijgt de lezer in elk geval in de economische analyse ‘Raakt de Chinese draak buiten adem?’, van Frank Willems. Hij antwoordt op de vrees of hoop die uitgesproken wordt in de westerse pers, waarvan onder meer De Standaard een echo heeft gegeven. Van sommige artikelen of nieuwsfeiten heb je ook al stukken kunnen lezen op websites zoals DeWereldMorgen, ChinaSquare, 5iZChina of whatsonweibo. Maar misschien is het juist goed om af en toe je digitale comfortzone te verlaten en de vluchtige nieuwsconsumptie via laptop of gsm in te ruilen voor een nieuwe of herhaalde leeservaring op papier. En de lezer krijgt soms meer achtergrond bij wat hij elders heeft kunnen lezen, over wat er zoal speelt in Altay bijvoorbeeld.

Zintuigen

Harmonie en variatie garandeert China Vandaag nummer 1 van 2022 door de vele bladzijden gewijd aan culturele en sinofiele onderwerpen, en ‘gewone mensen’ verhalen. We krijgen een voorproef van het Made in China Festival Gent met de bespreking van films die daar vertoond zullen worden. Koen De Ridder nodigt de lezer weer uit om in de studieuze ‘Papieren Pagode’ binnen te stappen. Er zit elektronische dansmuziek in deze China Vandaag en er wordt zelfs een glaasje whisky geserveerd, made in China .. voor Chinese en andere fijnproevers. Met kleurrijke illustraties en een aangename lay-out bedienen de makers van het blad ook de andere zintuigen.

Taboe’s?

Veel nieuwe info vonden wij persoonlijk in het stuk over het nieuwjaarsfeest. Twee korte citaten: ‘de meest behoudsgezinde Chinezen volgen de tradities. Douchen is niet toegestaan op Nieuwjaarsdag. Vegen en vuilnis buitenzetten is niet toegestaan voor de 5e dag. Dit is om ervoor te zorgen dat je het geluk niet wegspoelt! Aan de andere kant is er een dag voor het Lentefeest gewijd aan schoonmaken. Deze dag is bedoeld om het ongeluk weg te vegen en plaats te maken voor het goede. De meeste kapsalons zijn gesloten tijdens het Chinese Nieuwjaar omdat haarknippen taboe is. Wat is er nog meer taboe tijdens Chinees Nieuwjaar?’… ‘In tegenstelling tot wat velen denken, zijn dumplings niet overal in China populair. Vooral in het noorden van China staat het steevast op het menu. In het zuiden eet men liever loempia’s en balletjes van kleefrijst in soep: tangyuan (汤圆)’.

CV is back

Eind augustus 2021 schreven wij op ChinaSquare: in januari overleed onverwachts An Tengrootenhuyzen, hoofdredactrice en één van de twee bezielers sinds het begin, 40 jaar geleden. De publicatie viel stil. Nu kunnen we melden: het blad staat inderdaad terug op de rails. In China Vandaag nieuwe stijl zijn alle sterke punten behouden die wijlen An en haar zus Lin in het 40-jarige blad hadden aangebracht. Hun opvolger, hoofdredacteur Ng Sauw Tjhoi, gewezen journalist van de VRT, heeft nieuwe ideeën en professionaliteit voor de doorstart van het tijdschrift meegebracht.

Hoe kom je eraan?

Wij citeren de website van de Vereniging België China.
Je stort 10€ (5 nrs. op jaarbasis) of 15€ (steunabo) op het bankreknr. BE09 0682 4604 3557 van de VBC vzw. – Paul Deschanellaan 92, 1030 Brussel –
Je vermeldt : “Abo China Vandaag”. Zodra het geld gestort is krijg je China Vandaag per post toegestuurd.
Zorg er dus voor dat het adres op de overschrijving het juiste bezorgadres is. Losse nummers zijn verkrijgbaar tegen € 3 per stuk: vraag een nummer aan via info@belchin.be . Voor de verkoop van losse nummers worden binnenkort vaste verkooppunten georganiseerd.

Zustermedia

China Vandaag komt voorlopig nog uitsluitend op papier, 5 keer per jaar. ChinaSquare.be is, zoals je ziet, digitaal. Er zijn nog meer verschillen tussen de twee Nederlandstalige media van de Vereniging België China: CV is ook een ledenblad, met informatie over de VBC en het besteedt meer dan ChSq aandacht aan culturele, sinologische en sinofiele onderwerpen, en aan human interest. De sneak preview laat het zien: China Vandaag is een blad voor wereldburgers, nieuwsconsumenten, cultuurfreaks, VBC leden en lezers van ChinaSquare.

China Vandaag
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *