HI-P personeel protesteert in Shanghai

Drie dagen duurt het personeelsprotest al in de Singaporese firma Hi-P te Pudong-Shanghai. De fabriek verhuist naar een ander district en zou de wettelijke ontslagvergoedingen niet betalen.
Gesticht in 1980 heeft elektronicaproducent Hi-P International 15 fabrieken wereldwijd met 20.000 personeelsleden. In China heeft het vestigingen in Shanghai, Chengdu, Tianjin, Xiamen en Suzhou. Het maakt er GSMs, PDAs, harde schijven, MP3-spelers, computer-randapparatuur en medische toestellen. De vestiging te Pudong telt 1200 personeelslede, meestal vrouwen.  Tot de klanten behoren Apple en Research in Motion (Blackberry) Sedert woensdag voeren de personeelsleden in Shanghai  actie nadat bekend werd dat 1000 personeelsleden worden afgedankt omdat de firma verhuist naar een ander district.
Ze kregen hun ontslag zonder vooropzeg en zonder de wettelijke vergoeding, aldus het in New York gebaseerde “China Labor Watch“.  Naar verluidt zou de winst tijdens het derde kwartaal gedaald zijn met 81% tot 50 miljoen $. Volgens andere bronnen voeren maar 200 personen aktie. Werknemers vertellen dat ze een formulier moeten tekenen waarin ze afzien van ontslagvergoedingen. Het bedrijf zelf ontkent dat de massale afdanking en beweert dat er sprake is van een verhuisvergoeding.
In de Chinese pers is over de actie nog niet geschreven. Dat is wel het geval met de actie van 100 personeelsleden bij distributeur Tesco te Jinhua (Zhejiang) de toegang tot het warenhuis blokkeerden. Zij protesteren voor de uitbetaling van overuren vooraleer hun vestiging eind dit jaar dichtgaat. (SCMP, Business Week, channelnewsasia.com)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *