De Digitale stand van zaken 37

Shoppen in Zhongguancun


–Tegen 2015 moet Pekings software- en IT sector een zakencijfer van 680 miljard yuan opleveren en 700.000 personeelsleden tewerk stellen, aldus het blad Beijing Business Today. Momenteel vertegenwoordigen beiden een inkomen dat groter is dan dat van Ierland en anderhalf maal zo groot is als dat in Bangalore, de software hoofdstad van Indië. Het aantal personeelsleden heeft met 400.000 dat van Silicon Valley overschreden aldus nog het blad die de cijfers heeft van de Beijing Municipal Commission of Economy and Information Technology. De software staat in voor 40 % van de productie in de culturele en creatieve nijverheden in de stad.
Test 3D-TV start op
China’s eerste 3D-televisiekanaal start op 1 januari en begint  officieel  met het Chinees Nieuwjaar iets later. Hoofd Cai Fuchao  van het Bestuur voor Radio, Film en TV zei dat het kanaal tot stand kwam met de gezamenlijke inspanningen van 6 Tv-zenders waaronder CCTV. Voordien heeft de overheid twee technische richtlijnen uitgevaardigd waaraan de 3D-TV uitzendingen moeten voldoen.
Schermen filmzalen naar 4K
Het in Hong Kong gebaseerde Sky Golden Harvest Entertainment heeft aangekondigd dat het tegen maart 80 % van zijn cinemaschermen zal upgraden van 2K tot 4K. 2K ondersteunt beelden tot 2048×1080 pixels, 4K werkt met beelden die tot 4096×2160 pixels gaan en dus vier maal rijker aan kwaliteit. Op dit moment gebruikt Orange Sky 136 schermen met deze techniek die van Sony komt en tegen 2015 moet dit aantal 1000 bedragen. China’s twaalfde vijfjarenplan voorziet 20.000 bioscoopschermen tegen 2015.
Minnelijke schikking in breedband?
Volgens de FT hebben China Telecom en China Unicom een voorstel overgemaakt aan de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie die hen van een duopolie beschuldigt en ook van breedbandprijzen die drie maal te duur zijn. Het voorstel wil de bezorgdheid van de regulator tegemoet komen en te vraagt dat het onderzoek tegen hen wordt gestopt. Indien schuldig bevonden, zouden ze een boete kunnen krijgen tot 10 % van hun zakencijfer. Naar verluidt zou China Telecom de beschuldigingen hebben aanvaard en zouden beiden beloven verbetering te brengen in de manier waarop hun netwerken zich verbinden met anderen om zo breedband internet sneller en goedkoper te maken. Mondeling heeft de firma het over een prijsdaling van 35 % over vijf jaren gespreid.
Baidu helpt KMO’s
China’s meest succesvolle zoekmachine Baidu wil tegen 2015 3 miljard yuan investeren om de 2 miljoen KMO’s te helpen bij de uitbreiding van hun zaken. Baidu zou 100.000 professionelen inzake zoekmarketing willen opleiden, de KMO’s helpen bij hun service-platforms, gratis marketing geven in minder ontwikkelde gebieden en besturen helpen bij hun zoeken naar bedrijven. Ongetwijfeld een evolutie die met argwaan zal gevolgd worden door Alibaba die totnogtoe meer op het bedrijfsleven was gericht.
360buy stopt met gratis levering
De Chinese online shopping-site 360buy.com stopt met de gratis levering: voortaan moet voor een pakje onder de 40 yuan 5 yuan betaald worden; leveringen boven de 40 yuan blijven gratis. De website zegt haar spoedlevering uit te breiden naar 35 steden en bouwt daarvoor 35 distributiecentra. Amazon, Gome en Suning hebben al gereageerd door te stellen dat hun leveringen gratis blijven; de textiel online shopping site Vancl volgt het voorbeeld van 360buy.
Weibo vraagt gebruikers ID-registratie
China’s meest populaire blogdienst Weibo heeft zijn gebruikers gevraagd hun identiteit te registreren in een poging om in geval van valse informatie makkelijker de bron te kunnen traceren. Onlangs werd het vals bericht verspreid dat personen in Peking aangevallen waren met door HIV geïngecteerde spuiten. SINA PR-man Mao Taotao legt uit dat de Weibo gebruikers vrijwillig hun naam, identiteitnummer en telefoon kunnen opgeven. Als dit na konttrole klopt, krijgt de gebruiker een ereteken met V naast hun naam. Er zijn al 300.000 gebruikers met deze V.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *