Hoe overtuig je een Chinees om zich te laten vaccineren?

Hoe overtuig je een Chinees om zich te laten vaccineren wanneer er geen COVID-19 besmettingen meer zijn? Beijing koos voor een bijzondere methode.

China wil de snelheid van vaccineren opdrijven. Maar hoe overtuig je de mensen wanneer er al bijna een jaar geen of nauwelijks binnenlandse besmettingen zijn?

De stad Beijing die wegens haar vele buitenlandse contacten en grote bevolkingsdichtheid geen risico wil nemen, neemt het voortouw in de campagne voor snellere vaccinatie. Het stadsbestuur gaf vorige week opdracht aan de districtbesturen om daarvoor maatregelen te nemen. Het district Daxing met 1,8 miljoen inwoners is de eerste plaats in China die geldelijke voordelen geeft aan inwoners die zich laten vaccineren.

Het vaccinatiecentrum van het district werkt samen met lokale kruideniersketens. De bewoners van het district die volledig gevaccineerd zijn (twee inentingen ) zullen in totaal voor meer dan 200 miljoen yuan (25 miljoen euro) cheques krijgen om aankopen te doen in die winkels. Dat komt neer op ongeveer 17 euro per volwassen persoon. Intussen hebben volgens Beijing News al 73% van de volwassenen een eerste prik gekregen.

De cheques van 8 tot 30 yuan zullen inwisselbaar zijn in vijf winkelketens. Dat zou in principe al deze week kunnen beginnen maar niet elke keten pakt het op dezelfde manier aan.
Bij Yonghui Superstores zouden de klanten 30% korting kunnen krijgen op hun aankopen, voor een maximale totale korting van 150 yuan per gevaccineerde. Bij Jiajiajili kunnen klanten tegen vertoon van hun vaccinatiecertificaat elke dag tot 31 mei maximum cheques tot 20 yuan uitwisselen.

Het stadsbestuur van Shanghai heeft als eerste in China bekend gemaakt dat alle in de stad wonende buitenlanders van de in aanmerking komende leeftijdscategorieën gevaccineerd kunnen worden. Wie geen Chinese ziekteverzekering heeft zal 100 yuan (12,5 euro) moeten betalen. In de stad zijn 150.000 buitenlanders officieel geregistreerd, vooral Japanners, Amerikanen en Koreanen. De stad Beijing vaccineert tot nu toe alleen buitenlandse journalisten en diplomaten.

Tot vorige week heeft China vooral personen ingeënt die een risico liepen met besmetting in aanraking te komen, zoals douanepersoneel en zorgverleners. Sinds deze week zijn lokale besturen bezig met plannen om vaccins beschikbaar te maken voor het bredere publiek. Volgens de Nationale Gezondheidscommissie waren er tot 23 maart al 82 miljoen prikken gegeven. Ze heeft ook een plan om de vaccinatiestatus van een persoon te verwerken in de digitale gezondheidscodes die algemeen gebruikt worden voor toegang tot openbare plaatsen. De productiecapaciteit van vaccins bedraagt nu 5 miljoen dosissen per dag, vergeleken met 1,5 miljoen begin februari. Voor de reeds goedgekeurde vaccins is al een verdere capaciteitsuitbreiding gepland tot 10 miljoen per dag.

Bronnen: sixthtone, Reuters

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar