Ook Tencent bij marktregelgever op het matje

Na Jack Ma van Alibaba is het de beurt aan Pony Ma van Tencent om op het matje van de marktregelgever te verschijnen. Die is bezorgd wegens monopolistische tendensen. Overigens waren de deze week bekend gemaakte Tencent resultaten voor K4 en geheel 2020 weer sterk en zelfs beter dan verwacht

Pony Ma (Week in China)

Recentelijk heeft Alibaba topman onderhandelingen met de regelgevers gevoerd over reorganisatie van zijn groep na het afblazen van de ANT beursgang. Afgelopen week was topman Pony Ma op zijn beurt te gast bij de China’s State Administration of Market Regulation (SAMR) die Ma vroeg om de antitrust regels te volgen. Volgens Reuters was het Ma die op het onderhoud zou hebben aangedrongen. De SAMP onderzoekt hoe de super WeChat app met zijn miljard gebruikers kleinere concurrenten onfair zou hebben behandeld. Ook zou een beoordeling gemaakt worden over de voorbije koopovereenkomsten van Tencent.

Vorig jaar heeft Tencent meer dan $12 miljard besteed om aandelen te kopen in 163 bedrijven, wat meer is dan Alibaba. Volgens Beijing Suiyue Juzi Technology had Tencent eind februari 2020 participaties in 880 bedrijven. Terwijl Alibaba streeft naar een controlerend aandeel in de ondernemingen, is Tencent tevreden met een minderheidsaandeel en verkiest het niet tussen te komen in het management. Zo wordt Tencent als de grootste winnaar beschouwd van de Kuaishou beursgang in februari. Tencent had in het verleden al $ 2,8 miljard in Kuaishou geïnvesteerd zodat het door de beursgang $ 18 miljard rijker werd.

Volgens Bloomberg zou Tencent toegevingen willen doen in de geplande fusie van de twee top streaming videospellen sites Huya and DouYu die samen 80% van de markt in handen hebben en meer dan $3 miljard waard zijn. Tencent is met 37% de grootste aandeelhouder in Huya en heeft ook een derde van Douyu.

Bekend is ook dat de financiële regelgever voor de financiële zaken van Tencent een gelijkaardige regeling wil als bij Alibaba. Volgens Tencent voorzitter Lau heeft zijn bedrijf echter al geanticipeerd op de te verwachten nieuwe regulering van het microkrediet. Die vereist dat de platformen zelf over 30% van het krediet beschikken in plaats van dit gewoon door te schuiven naar de banken. Het maximumbedrag van de leningen wordt op 200.000 yuan bepaald en het lenen aan studenten wordt een halt toegeroepen.

Resultaten

Woensdag heeft Tencent de resultaten bekend gemaakt van het vierde kwartaal 2020 en van het gehele boekjaar. De omzet tijdens K4 steeg met 26% tot 133 miljard yuan en de nettowinst steeg met een kwart. Voor geheel 2020 steeg de omzet met 28% tot 482 miljard yuan en de winst met 30%. Via haar mini-programma’s hebben de 400 miljoen dagelijkse gebruikers vorig jaar voor $240 miljard transacties verricht. De fintech zaken stegen met 29% tijdens het laatste kwartaal. Vorig jaar bleef het mobiel spel Honour of Kings voor het tweede jaar, het meest lucratieve ter wereld. De abonnementsdiensten stegen met 22% tot 210 miljoen. Naar eigen zeggen leidt het bijvoorbeeld met 123 miljoen video-abonnees. Tencent Meeting werd nog volgens de Tencent mededeling over de resultaten de grootste zelfstandige app voor cloud conferenties. De bedrijfsversie van Weixin WeCom bedient al 5,5 miljoen bedrijfsklanten. De mededeling besluit met de milieu- sociale en caritatieve initiatieven van het bedrijf naast de ontplooiing van geavanceerde technologie om de privacy van de gebruikers te garanderen.

Warner Music

Warner Music heeft met Tencent een meerjarig akkoord gesloten om songs te streamen in China. Daarmee krijgt het de rechten van duizenden artiesten om de muziek uit te zenden op de Tencent platformen en in autosystemen. De rivalen Universal Music en Sony Music hadden al overeenkomsten met Tencent. Hoewel de platenmaatschappijen vorig jaar $ 20 miljard omzet realiseerden, kwam maar 3% daarvan uit China. Deze Chinese markt groeide in 2019 echter met 16%. De top drie streaming platformen QQ Music, KuGou en Kuwo behoren toe aan Tencent en samen tellen ze 52 miljoen betalende abonnees.

FT, Bloomberg, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *