Hongkong horeca houdt adem in

Voor het 17-de weekend was Hongkong het toneel van molotovcocktails, traangas en het waterkanon. Terwijl de straatprotesten en rellen voortduren, houdt de lokale horeca de adem in. Voor de vakantieweek rond 1 oktober wordt één derde minder toeristen verwacht. Hotels hebben in allerijl de prijzen sterk verminderd in de hoop de personen in Hongkong aan te trekken.

Vrijdag kwam de US Congressional-Executive Commission on China naar buiten met de verklaring dat de vrijheden te Hongkong een versnelde erosie kennen. De verklaring kwam er bewust de dag voor de viering van het vijfjarig bestaan van de Occupybeweging in Hongkong die officieel gesteund werd door de VS.

Het begon zaterdag met een vreedzame mars en het ophangen van posters. Het symbool van de Occupy beweging de gele paraplu was overal te zien. Tegen zaterdagavond eindigde het protest in geweld en chaos met gemaskerde protestvoerders die stenen en petroleumbommen gooiden naar het regeringsgebouw. De politie sloeg terug met het waterkanon en traangas. Zondag overspoelde geweld de buurten Admiralty, Wan Chai en Causeway Bay. Oproerpolitie vochten uren met de bendes. Er werden molotovcocktails in een paar metrostations gegooid en zeven stations werden gesloten. Ee politieofficier die omringd was door manifestanten vuurde in de lucht. Vele winkels en restaurants waarvan de eigenaars bekend staan als pro Beijing, werden beklad of vernield. V.oor dinsdag is alvast het vuurwerk afgelast voor de Nationale feestdag. Het beroep van het Civil Human Rights Front tegen het betogingsverbod op 1 oktober werd door de rechtbank verworpen, maar 4 pandemocraten roepen op om het betogingsverbod te negeren. De politie houdt 8000 agenten achter de hand. .

Volgens voorzitter Stanley Ng Chau-pei van de Hong Kong Federation of Trade Unions heeft de protestbeweging weinig met meer democratie te maken, maar gaat het om een goed doordachte kleurrevolutie. Hieronder wordt verstaan een regimewissel zoals die mislukte in Venezuela of Syrië. Een woordvoerder van het lokaal bestuur liet weten dat Hongkong nood heeft aan een vreedzame dialoog en dat het protest gevoed wordt door de brede sociale kloof die de voorbije jaren groeide.

Horeca

De lokale horeca kijkt met angst uit naar de ‘gouden week’ rond de Chinese nationale feestdag. Voor augustus kwamen 80% van de bezoekende toeristen uit het vasteland. In augustius daalde hetr aantal toeristen met 39% en die uit het vasteland met 42%. Vorig jaar bezochten 1,5 miljoen toeristen Hongkong tijdens de ‘gouden week’. De sector verwacht dat er dit jaar 30% minder toeristen zullen zijn. De restaurants vermoeden 30% minder omzet en de hotels vrezen maar voor de helft vol te zullen zijn terwijl dit vorig jaar 95% bedroeg. Peter Shiu Ka-fai die groot- en kleinhandel vertegenwoordigt, verwacht een ernstige daling die in de luxe sector tot 50 à 60 % kan bedragen.

Om toch inkomsten te hebben, verlagen sommige hotels hun prijzen met 60% en richten zich tot de Hongkong bevolking. De Ngong Ping 360 kabellift biedt gratis tickets aan voor personen uit Hongkong. Terwijl een overnachting normaal 1500,- HK$ kost, biedt Hotel ICON uit Tsim Sha Tsui een pakket aan voor een nacht per twee personen met gratis maaltijd voor 1320,- HK$ per nacht. Van de vakantieweek zal afhangen of Hongkong in een recessie terecht komt.

Bron: SCMP, Global Times

.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar