Hongkong verwacht 7 % krimp van brp

Regio Hongkong heeft nogmaals de verwachtingen voor het bruto regionaal product (brp) naar beneden bijgesteld. Minister van Financiën Paul Chan Mo-po verwacht nu een achteruitgang van het brp tussen 6 en 8 %. Het toerisme is in elkaar gestort.

In april voorspelde minister van Financiën Paul Chan Mo-po dat de economie door de recessie niet met één procent zou achteruit zou gaan, maar tussen 4 en 7 %. Ondertussen is duidelijk dat het bnp tijdens het tweede kwartaal daalde met 9%, iets minder dan de achteruitgang met 9,1% het eerste kwartaal. Volgens de officiële cijfers die vrijdag bekend werden, kromp het bnp tijdens het voorbije kwartaal de vierde maal op rij. De vooruitzichten voor de periode juli tot september zien er ook somber uit want de aankomst van toeristen zakte in elkaar. Vorige maand kwamen in juli 20.568 toeristen aan of nauwelijks 660 per dag. Gedurende de eerste 7 maanden zakte het aantal aankomende toeristen met 91% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Minister Paul Chan heeft bijgevolg zijn verwachtingen voor de groei van het brp nogmaals naar beneden bijgesteld. De achteruitgang tijdens het gehele jaar zou tussen 6 en 8% kunnen bedragen. Sinds Hongkong zijn statistieken 6 decennia geleden begon, kende Hongkong maar drie keer een achteruitgang op jaarbasis: in 1998 (5,9 %), 2009 (2,5 %) en in 2019 (1,2 %). Regeringseconomist Andrew Au Sik-hung schrijft de verlaagde prognose toe aan de slappe economie wereldwijd, de laatste golf van Covid-19 besmettingen en aan wat een complete stilstand lijkt te worden van het toerisme voor de rest van het jaar. De spanningen tussen de VS en China versterken de onzekerheid. Toch wordt gehoopt dat met de beheersing van Covid-19 de achteruitgang tot 6 en 7% beperkt wordt.

China-VS

De uitvoer van Hongkong is ook in het spervuur beland tussen Beijing en Washington. De VS besliste om de goederen die in Hongkong vervaardigd worden van het label ‘Made in China’ te voorzien. Omdat het percentage van Hongkongs uitvoer naar de VS nauwelijks 0,1% bedraagt van het totaal zal de weerslag van dit besluit beperkt blijven. Gezien Hongkong nog altijd een status heeft van belangrijk financieel – en zakencentrum, bezit Hongkong over vele mogelijkheden. Economist Terence Chong Tai-leung waarschuwt echter dat minder VS-China handel de export via Hongkong kan doen verminderen. Hij gelooft echter dat vermits het Chinese bnp met 3,2% groeide tijdens het tweede kwartaal, dat de handel tussen Hongkong en China tijdens de tweede jaarhelft weer kan toenemen.

Volgens een onderzoek door de American Chamber of Commerce bij 15% van zijn leden na het afkondigen van de Veiligheidswet overwegen 35% van de ondervraagde bedrijven te verhuizen. De werkloosheid van 6,2% nu heeft sinds 15 jaar te Hongkong een niet gezien hoogtepunt bereikt. Voorzitter Simon Wong Ka-wo van de Hong Kong Federation of Restaurants and Related Trades zegt dat de 10.000 HK$ cash per inwoner van de regering de restaurants niet echt geholpen heeft want de bewoners bestellen een snelle en goedkope snack om mee te nemen. Vertegenwoordiger van de kleinhandel Peter Shiu-Ka-fai voegt er aan toe dat vele zaken het moeilijk hebben en dat de eigenaars weinig hulp verlenen. De 10.000 HK$ som cash wordt eerder op een rekening geplaatst vindt hij. De minister waarschuwde dat de diverse steunmaatregelingen dit jaar een gat van 10% in de begroting zullen slaan. Hij toonde zich voorstander van spaarzaam om gaan met de financiële reserves die slonken van 1,1 biljoen HK$ in maart tot 800 miljard nu.

De Financial Times rapporteert vandaag dat er in Hongkong 2100 Chinese investeringsbankiers werken, enkele honderden minder dan Amerikaanse. Het blad meent dat aangemoedigd door de nieuwe Veiligheidswet het aantal Chinese investeringsbankiers in Hongkong binnenkort het aantal Amerikaanse zal overtreffen.

SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *