Importbeperking voor Japanse producten

China gaat zijn grenzen voor meer voedsel- en landbouwproducten uit Japan sluiten. De vrees voor aantasting door radioactieve straling neemt enigszins toe.
De Chinese wareninspectie (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine, AQSIQ) heeft een lijst van 12 gebieden in Japan van waaruit geen voedsel, eetbare landbouwproducten of veevoer meer in China worden toegelaten. Een lijst die dateert van 24 maart bevatte maar 5 gebieden. De producten afkomstig uit andere streken in Japan worden nog steeds ingevoerd, na quarantaine en kwaliteitsinspectie. Maar de invoerders moeten bij de Japanse overheid documenten aanvragen waarin die bevestigt dat ze wel degelijk uit een niet-besmette omgeving afkomstig zijn. AQSIQ heeft ook gevraagd dat de importeurs van Japanse producten een volgsysteem uitwerken met gedetailleerde beschrijvingen van wat ze importeren en hoe het verder op de markt komt en met namen, productie- en houdbaarheidsdata en de contactgegevens van exporteurs en klanten. Alle Japanse producten uit zee moeten in elk geval in quarantaine om controles te ondergaan. Ook moeten de herkomst en de gevolgde transportroute duidelijk zijn aangegeven.
Het publiek moet over de normen, de controles en over de testresultaten uitvoerig worden geïnformeerd. Het nationale coördinatiecomité voor nucleaire noodgevallen houdt de straling boven China en op de bodem nauwkeurig in beeld. De afgelopen dagen werd er melding gemaakt van een zeer geringe besmetting met radioactief jodium-131 boven het hele grondgebied, behalve de provincie Guizhou (centraal-zuidelijk China). De radioactieve straling werd ook aangetroffen op bladgroente in Beijing, Tianjin en in Henan (centraal-oostelijk China) en de kustprovincies Jiangsu en Guangdong. De Radioactieve cesiumisotopen-137 en -134 hingen in de lucht boven de meeste provincies. Het alarmcomité heeft benadrukt dat de straling zo laag is en kan worden verwijderd. Er zou geen gevaar zijn voor de volksgezondheid en beschermingsmaatregelen zijn niet nodig.
Het lekken van radioactieve vloeistof in zee werd uiteraard met argusogen en grote ongerustheid gevolgd. De verklaring van Tepco dat het lek was gedicht werd met een mengeling van opluchting en blijvende waakzaamheid begroet.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *