Inter-American Development Bank zegt vergadering in China af

De Inter-American Development Bank (IDB) zou van 26 tot 31 vergaderen in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Zou, want er werd voor gezorgd dat China onmogelijk gastheer kon zijn. De bank moet naar een andere vergaderplaats uitkijken, iets waar de VS al eerder op had aangedrongen.

De directie van de Inter-American Development Bank (IDB) heeft op 15 maart de afgevaardigde van Venezuela, aangesteld door president Maduro, ontslagen. In zijn plaats hebben de directeuren van de bank in Washington een vertegenwoordiger van Juan Guaido verkozen. Hij probeert president Maduro uit het zadel te lichten, met de hulp van de regering Trump. Guaido is hier nog niet in geslaagd, hij is dus niet de legitieme president van Venezuela. Zijn financiële agent is de economist Ricardo Hausmann, een Venezolaanse balling. Dat is een professor uit Harvard die zijn land heeft verlaten toen Chavez aan de macht kwam. Hausmann is een fanatieke tegenstander van Maduro. De VS en bondgenoten doen er alles aan om Maduro te laten afzetten, maar vooralsnog zonder succes.

Inmenging geweigerd

Hausmann, Guaido’s vertegenwoordiger, accepteren als deelnemer voor Venezuela aan de IDB-vergadering zou betekenen steun geven aan de pogingen om Maduro omver te werpen. Het zou tegelijk een grove inmenging zijn in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela. China kan dat uiteraard onmogelijk doen. De niet-inmenging in de zaken van andere landen is een van de voornaamste principes in de buitenlandse politiek waaraan opeenvolgende Chinese regeringen sinds de jaren 50 van vorige eeuw onverminderd hebben vastgehouden.

China en de ontwikkelingsbanken

China hechtte groot belang aan de verwelkoming van de Inter-American Development Bank. Het had de komst van de bankiers degelijk voorbereid. Een jaar geleden besloot de bank om de vergadering voor zijn 60e verjaardag in Chengdu te beleggen. Het besluit van de IDB om zijn jaarlijkse vergadering in China te houden was een teken van het groeiende belang van dat land als een partner voor Latijns-Amerika in handel en investeringen. Een topman van het Amerikaanse ministerie van Financiën, David Malpass, waarschuwde in november 2018 het Congres van de VS dat China veel te machtig wordt in de multilaterale ontwikkelingsbanken. Malpass drong er bij de IADB op aan op zijn besluit terug te komen.

Dreigementen en druk

Washington eist dat Beijing partij kiest voor Guaido en heeft zijn bondgenoten in Latijns-Amerika gevraagd om China daarvoor onder druk te zetten. Toen de directie van de Inter-American Development Bank (IDB) koos voor Hausmann verklaarde Garrett Marquis, van de Nationale Veiligheidsraad van de VS dat China maar beter kon ophouden zijn steun te geven aan de ‘boef Maduro’. Beijing weigerde om de man van Guaido (en van Washington) een visum te geven. Washington dreigde daarop om als machtigste lid van de IDB de financiële vergadering in Chengdu te boycotten, wat een zware slag geweest zou zijn voor de bank.

Compromis geweigerd

Geng Shuang, woordvoerder min. van BuZa China

Beijing heeft nog alle diplomatieke middelen uit de kast gehaald om via onderhandelingen tot een vergelijk te komen. Zo stelde het voor om geen van beide rivaliserende vertegenwoordigers van Venezuela uit te nodigen. Een redelijke oplossing, gezien de onzekere toestand en verdeeldheid in dat land. De voorstanders van Guaido’s man hebben dat compromis geweigerd. Zij bleven blijkbaar vastbesloten om de financiële vergadering tot een geopolitiek steekspel te maken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt dit. China is er echter zeker van dat de samenwerking met de IDB en met de Latijns-Amerikaanse landen snel zal worden voortgezet.

China over Venezuela

De vertegenwoordiger van China bij de VN-Veiligheidsraad heeft op 26 februari de Chinese standpunten over de kwestie Venezuela uiteengezet. Beijing is onder meer tegen elke militaire interventie in het Latijns-Amerikaanse land. De Chinese regering vindt dat de beslissingen over Venezuela door de bevolking zelf moeten worden genomen. Ze roept de regering en de oppositie op om binnen grondwettelijke en wettelijke kaders te streven naar een politieke regeling, door middel van dialoog en overleg.

Bronnen: Xinhua, IADB, Reuters, Financial Times, SCMP, People’s Daily, Prensa Latina

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *