Lu Wei tot 14 jaar hechtenis veroordeeld

De voormalige topman van de Cyberspace Administration Lu Wei is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens corruptie. Hij gaat niet in beroep. De voormalige topman van Interpol Meng Hongwei werd op zijn beurt door de National Supervisory Commission van de CPC uit de partij gestoten.

Lu Wei voor het gerecht

Lu Wei werd bij de oprichting van de Cyberspace Administration of China in 2014 de topverantwoordelijke. In juni werd hij onverwacht uit deze functie ontheven. In november 2017 kondigde de Central Commission for Discipline Inspection dat hij werd aangehouden wegens een ernstige inbreuk op de regels. Toen al werd hem een een tiranniek en schaamteloos gedrag verweten. Het Intermediate People’s Court of Ningbo heeft hem nu veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf waartegen Lu niet in beroep gaat.

Hij pleitte schuldig om zijn positie misbruikt te hebben om steekpenningen te hebben aanvaard. Hij deed dat in elk van zijn functies: deze begon in het persagentschap Xinhua, het stadsbestuur van Beijing en het Central Publicity Department van de CPC. Hij bekende zijn misdaden en toonde berouw aldus het Hof die dit een reden vond tot clementie tegenover de 59-jarige Lu. Op het hoogtepunt van zijn macht werd hij door Time in 2015 genoemd als een van ‘s werelds 100 meest invloedrijke figuren. Hij ging om met de technologische groten zoals Mark Zuckerberg. Naar aanleiding van een tentoonstelling over 40 jaar hervormingen werd een handgeschreven brief van Lu tentoongesteld waarin hij schreef: ‘Ik heb ernstige onvergeeflijke misstappen gemaakt in politiek, financiën, werk en leven waarbij de basisprincipes van een communistisch lid verlaten werden’. Zijn vrouw had hem nochtans gewaarschuwd dat alhoewel zij geen invloed meer op hem had, dat vroeg of laat de Communistische partij dat wel zou doen. De voorspelling is uitgekomen.

Interpol

De National Supervisory Commission van het CPC Centraal Comité heeft Meng Hongwei uit de partij gezet. Meng was viceminister van politie en het hoofd van Interpol. Volgens de mededeling rapporteerde hij zijn persoonlijke zaken niet volgens de regels, weigerde de partijbeslissingen te volgen en misbruikte zijn macht voor persoonlijk profijt en ook een positie voor zijn vrouw. Hij wordt ook verdacht van steekpenningen te hebben aanvaard.

Al in oktober maakte het ministerie bekend dat er tegen de toenmalige voorzitter van Interpol een onderzoek liep waarna Meng onmiddellijk zijn ontslag bij Interpol indiende. Hij was viceminister sinds 2004.

Source:SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *