Bijkomende maatregelen tegen virus en hoop dat epidemie binnenkort piekt (upd)

Terwijl de Chinese economie weer op gang komt nemen de Chinese overheden bijkomende maatregelen om de verspreiding van COVID-19 verder af te remmen, zowel in het epicentrum Wuhan als in de rest van het land. Epidemiologen hopen dat de uitbraak binnenkort piekt en dan langzaam verdwijnt.Een plotse piek op 12 februari lijkt het gevolg van nieuwe registratiecriteria.

Sinds deze week is het verlengde nieuwjaarsverlof officieel voorbij en komt de Chinese economie weer op gang. Om de extra risico’s op besmetting door de massale terugkeer van interne migranten naar hun werkplaats te beperken hebben vele Chinese steden, waaronder Beijing en Shanghai, extra veiligheidsmaatregelen uitgevaardigd. We hadden het daarover in een vorig artikel.

Piek op komst?

De besmettingen met het virus situeren zich voor 75% in de provincie Hubei, en voor 60% in de hoofdstad Wuhan. Het is hoopgevend dat in de rest van het land het aantal nieuwe besmettingen al een week aan het dalen is. Dat verklaarde de woordvoerder van de Nationale Gezondheidscommissie He Qinghua dinsdag op een persconferentie.

Bij experts in binnen- en buitenland overheerst nu de mening dat het aantal zieken kan pieken in de tweede helft van februari en de ziekte tegen april kan verdwenen zijn. Dat is gebaseerd op mathematische modellen. De experts waarschuwen wel dat een nieuwe opstoot nooit uit te sluiten valt. Adequate controle en preventie gedurende de migratietrek terug naar de werkplaats is een sleutelelement.

Woensdag 12 februari was er een enorme piek van 15.000 nieuwe zieken. 90% daarvan zijn ontdekt in Wuhan, 98% in de provincie Hubei. De piek wordt verklaard door de gewijzigde criteria om de ziekte vast te stellen. Daarom zou hij snel moeten uitvlakken.

Positief is ook dat de sterftegraad in China, buiten de provincie Hubei, minder dan 1% bedraagt. Dat is veel lager dan vroegere virussen SARS of MERS

Extra inspanningen voor Wuhan en Hubei

Medisch personeel van Henan vertrekt naar Hubei

De situatie in Hubei, en vooral in Wuhan, blijft echter kritiek. De plaatselijke gezondheidsdiensten kraken onder de overbelasting. Door het grote aantal vermoede en effectieve patiënten is er gebrek aan personeel, aan medisch materiaal en aan plaatsen voor behandeling. Er zijn ernstige problemen met testen, opvang van lichte gevallen en behandeling van ernstige gevallen. Van alle sterftegevallen gebeurt 95% in de provincie Hubei, en in de stad Wuhan loopt de mortaliteit op tot 4% van het aantal patiënten.

In deze omstandigheden is de hulp vanuit het hele land voor Wuhan en Hubei opgevoerd.

Zondag 9 februari bevonden er zich al 165 medische teams uit 29 provincies in Hubei. Daarbij waren 3 militaire teams. Het gaat in totaal om bijna 20.000 personen. Daarvan werken er 152 teams met meer dan 18.000 personen in Wuhan. Naar de erg getroffen kleinere steden Huanggang, Xiaogan en Ezhou is telkens één team gestuurd.

President Xi Jinping hield maandag een videoconferentie met medisch personeel in Wuhan. Hij beklemtoonde dat de nationale overwinning op het virus afhangt van wat in Wuhan en Hubei gebeurt. Hij riep het medisch personeel op vol te houden en de strijd te winnen.

In Wuhan doet men er nu alles aan om alle mogelijke vermoede gevallen te kunnen testen. Partijsecretaris van de stad, Ma Guoqiang zei maandag dat het dinsdag 11 februari gebeurd moest zijn.
Om vermoede gevallen sneller te ontdekken zijn bij een aantal residentiële wijken checkpoints opgericht waar medisch personeel in beschermende pakken iedereen die binnen- of buitenkomt testen.

Tot nu toe werden zieken uitsluitend geregistreerd op basis van een gestandaardiseerde test. Maar in Hubei en Wuhan is er een tekort aan testkits waardoor het reëel aantal zieken hoger lag dan het geregistreerde aantal. In het ergste geval zijn sommige zwaar zieke patiënten niet geregistreerd maar wel overleden. Sinds woensdag worden nieuwe criteria toegepast. Die registreren zieken waarvan de dokters op basis van andere klinische testen zoals een scan van de longen oordelen dat ze besmet zijn. Dat moet op korte termijn een beter beeld geven van het echte aantal zieken en er voor zorgen dat die ook effectief kunnen behandeld worden.

De situatie in de hospitalen blijft moeilijk. Zo meldt Global Times dat Tongji Hospitaal 1.930 bedden heeft vrijgemaakt en al zijn medisch personeel inzet voor de behandeling van coronapatiënten. Veel ziekenhuizen kampen ondanks de aanvoer van buitenaf nog steeds met een tekort aan medisch materiaal en met overwerkt personeel. Jinyintan hospitaal en het Centraal hospitaal hebben zelfs aan het publiek gevraagd chirurgische maskers, beschermende kledij en brillen te schenken.

In de provincie Hubei kregen bedrijven de opdracht gesloten te blijven tot minstens 21 februari. Scholen blijven dicht voor onbepaalde tijd.

Ontevredenheid en reacties

Rouwen om klokkenluider dokter Li

In Wuhan en Hubei is er ongenoegen over de lakse aanpak van het virus in de eerste fase. Het overlijden van klokkenluider LI heeft dit nog aangewakkerd. Het publiek eist maatregelen tegen de verantwoordelijken die te kort schoten.

Tijdens het weekend is Chen Yixin, onderdirecteur en secretaris van de nationale speciale groep voor de strijd tegen het virus naar Wuhan gestuurd. In een eerste commentaar dinsdag verklaarde hij dat de omvang van het besmetting in Wuhan onderschat is. De lokale kaders zullen beoordeeld worden op hun werk om de epidemie in te dammen.
Op 12 februari is de vervanging van de partijsecretaris van Hubei aangekondigd. De burgemeester van Shanghai neemt zijn plaats in.

Ook twee verantwoordelijken van de Provinciale Gezondheidscommissie zijn deze week ontslagen: Het gaat om de secretaris van het partijcomité en van de directeur, de hoogste twee kaderleden. Ze worden vervangen door Wang Hesheng, viceminister van de Nationale Gezondheidscommissie. Wang is ook lid van de nationale speciale groep.

Online gaan sommigen verder en eisen dat verantwoordelijken ‘gestraft’ worden. Wang Hesheng heeft dit afgewezen als ‘irrationeel’. De meest dringende taak nu is niet mensen bestraffen maar het virus effectief bestrijden. De grote meerderheid van de kaderleden die zich volledig inzetten voor die taak verdienen de volledige steun van het publiek.

Wang geeft toe dat er in het begin fouten gemaakt zijn in de communicatie en de maatregelen. Ook achteraf hebben sommigen hun taken te licht opgenomen. De nationale overheid heeft daarvoor speciale onderzoeksteams gestuurd zodat beslissingen over sancties tegen kaderleden op onderzoek van de feiten kunnen steunen.

Ook hoop voor Wuhan

Medisch personeel van een opvangcentrum in Wuhan

Alhoewel het aantal nieuwe gevallen in Wuhan hoog blijft was het tot voor de recente piek toch al een week aan het dalen, van meer dan 3.000 naar ongeveer 1.700 per dag. Ook het aantal vermoede gevallen is er in minder dan een week op de helft teruggevallen. Dat zou aantonen dat de meer intensieve pogingen om alle besmette en vermoede gevallen op te sporen en te behandelen stilaan succes boeken. Ma Guoqiang, de partijsecretaris van Wuhan, verklaarde op 10 februari tijdens een persconferentie dat 99% van de bevolking van de stad intussen gescreend is. Maar online komen nog steeds wanhopige reacties van mensen met besmette of vermoedelijk besmette familieleden die nog geen correcte verzorging kregen.

Bronnen: Global Times, Xinhua, People’s Daily

Belangrijke cijfers

Betrouwbare ACTUELE UPDATES
Real-time update on coronavirus outbreak Global Times 
(officiële bron)

SCMP Widget (uit commerciële, vaak westers gezinde bron Hongkong)

Sixthtone updates (bron vasteland China –  onafhankelijk en met kritische commentaren gericht op oplossingen)

Deskundige informatie ter beschikking van een breed publiek gepost door de Belgische viroloog Marc Van Ranst op zijn Facebookpagina:
https://www.facebook.com/marc.vanranst

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Bijkomende maatregelen tegen virus en hoop dat epidemie binnenkort piekt (upd)

  1. De officiele cijfers zijn vrij waardeloos.
    – Tot voor kort werden enkel patienten die positief testen voor een kit tot officiele cijfers gerekend. En zo een testkit is vrij inaccuraat. Nu eindelijk CT scan als diagnose voor ernstige gevallen
    – Patienten die positief testen maar geen symptomen hebben, worden sinds enkele dagen niet meer tot de officiele cijfers gerekend.
    – Volgens expert Neil Ferguson is het aantal officiele gevallen, slechts de top van de ijsberg. We spreken dus vandaag waarschijnlijk al over 1 miljoen gevallen in heel China.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *