Islamitische diplomaten positief over situatie van moslims in Xinjiang.

Recentelijk hebben een aantal – vooral Islamitische- diplomaten en vooraanstaande moslims de autonome Oeigoerse provincie Xinjiang bezocht. Hun commentaren tonen een positief beeld dat erg verschilt van dat in de westerse media.

Foto Fang Lingzhi/Global Times Disclaimer

Het partijblad Renmin Ribao citeert commentaren van buitenlandse diplomaten die recent Xinjiang bezochten op uitnodiging van de Chinese regering. Ze bezochten moskeeën, islamitische scholen, musea, gerenoveerde wijken in oude steden, basisgemeenschappen, technologiebedrijven, groene ontwikkelingsprojecten en projecten voor ontwikkeling van het platteland.

Een ander beeld van Xinjiang

Volgens Renmin Ribao verklaarden de diplomaten achteraf dat de ontwikkeling van Xinjiang snel gaat en de etnische groepen er in harmonie samenleven. De vrijheid van godsdienst is er wel degelijk gewaarborgd.

De zaakgelastigde van de Jemenitische ambassade heeft in Xinjiang een heel ander beeld gezien dan dat in de Westerse media. De Iraakse ambassadeur noteerde dat in Xinjiang alle publieke opschriften tweetalig zijn, een duidelijke aanwijzing dat de taal en cultuur van de minderheden er beschermd wordt.

De Saoedische ambassadeur was onder de indruk van de ontwikkeling van Xinjiang en verklaarde dat zijn land graag sterker wil samenwerken en er investeren in technologie, kennis en andere gebieden.

De ambassadeur van Azerbeidzjan vond dat de werk- en leefomstandigheden van de arbeiders in de katoenindustrie zeer goed waren. Westerse media hebben China beschuldigd van grootschalige dwangarbeid in deze sector.

Ook de ambassadeurs van Bahrain, Syrië en Guinee-Bissau bezochten de streek en hadden positieve commentaar.

Model voor integratie van minderheden

Een delegatie van de World Muslim Communities Council (WMCC) van meer dan dertig afgevaardigden uit 14 landen bezocht deze maand de hoofdstad Urumqi, de bleangrijkste Oeigoerse stad Kashgar en het arrondissement Altay, een autonome regio van de Kazachse minderheid.

De WMCC ijvert wereldwijd voor een correcte integratie en voor de rechten van moslimgemeenschappen in niet-moslim landen.

In een interview met de Global Times laat de voorzitter van de organisatie zich erg positief uit over de levensomstandigheden die hij in Xinjiang gezien heeft. De integratie van de minderheden als volwaardige burgers van China verloopt er vlotter dan in veel andere landen in het Westen. Op specifieke vragen over godsdienstvrijheid wijst hij erop dat moslims tegelijk goede staatsburgers en goede gelovigen moeten zijn. Islam gaat niet samen met terrorisme en politiek misbruik van het geloof. Terrorisme is een probleem voor alle landen en hij vindt het maar normaal dat China er maatregelen tegen neemt.

Ondanks sancties toename van buitenlandse handel

In 2022 steeg de buitenlandse handel van Xinjiang met landen van het Belt and Road Initiative (BRI, de nieuwe Zijderoutes) met 63,5% tot 224 miljard yuan ( 30 miljard euro)
De BRI-landen vertegenwoordigden 91% van de totale buitenlandse handel van de provincie.
In naam van strijd tegen vermeende dwangarbeid hebben de VS een invoerverbod opgelegd op alles wat geheel of gedeeltelijk uit Xinjiang komt, in het bijzonder op alle katoenproducten. De rest van de wereld heeft het effect de Amerikaanse maatregelen blijkbaar ruimschoots teniet gedaan.

Bronnen: Global Times, Renmin Ribao

Print Friendly, PDF & Email